Γουατεμάλα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των διακινητών ναρκωτικών
Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο δήμους στα σύνορα με το Μεξικό και ανακοίνωσε ότι στέλνει μονάδες του στρατού για να αντιμετωπίσουν οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά και εξαπλώνονται στην περιοχή.
Οι κάτοικοι των δήμων Ιτσιγουάν και Ταχαμούλκο στην επαρχία Σαν Μάρκος είναι τρομοκρατημένοι εξαιτίας της αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα σε συμμορίες που υποστηρίζονται από τα μεξικάνικα καρτέλ κι έχουν στόχο να ελέγξουν οδούς μεταφοράς ναρκωτικών, τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η κατάσταση εκεί είναι κρίσιμη. Χθες βράδυ ξέσπασε μάχη ανάμεσα σε δύο συμμορίες που συγκρούστηκαν τουφέκια και χειροβομβίδες», δήλωσε ο Ουίλιαμ Γκαρσία, ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων.
Το Κογκρέσο της Γουατεμάλας έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να εγκρίνει τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Αφού εγκριθεί η απόφαση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ για 30 ημέρες και ο στρατός θα τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει στην περιοχή στους 450 για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
«Υπάρχουν ενδείξεις πως εμπλέκονται μεξικανοί πολίτες. Παράγεται παπαρούνα, γίνεται καλλιέργεια και σοδειά (...) κατόπιν μεταφέρεται στο Μεξικό, όπου γίνεται επεξεργασία και κατόπιν αποστολή στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας, ο Φρανσίσκο Ρίβας.
Η παπαρούνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης.
Η αστυνομία, αντιμέτωπη με βαριά οπλισμένους κακοποιούς που δεν διστάζουν να ανοίγουν πυρ, δεν έχει καταφέρει να μπει στην περιοχή όπου εκτυλίσσονται συγκρούσεις και γονείς έχουν επιλέξει να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να τα κρατούν ασφαλή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Μεξικό ο στρατός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων για την πάταξη της ραγδαία αυξανόμενης παραγωγής ηρωίνης, μεγάλο μέρος της οποίας τροφοδοτεί τη ζήτηση στις ΗΠΑ. Η εμφάνιση μικρότερων συμμοριών που διεκδικούν εδάφη όπου καλλιεργείται παπαρούνα περιπλέκει τις προσπάθειές τους.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η επιδημία των θανάτων από υπερβολική χρήση ηρωίνης στις ΗΠΑ—σχεδόν 13.000 θύματα το 2015—και η βία που μαστίζει μεγάλα τμήματα της επικράτειας του Μεξικού συνδέονται άρρηκτα.
Η Γουατεμάλα, όπως και οι γείτονές της στην κεντρική Αμερική, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, βρίσκονται κατά μήκος των οδών μεταφοράς ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Η περιοχή σπαράσσεται από ένα κύμα βίας που αποδίδεται στη δράση των καρτέλ και των συμμοριών.