Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο μετά από συνομιλίες 100 ημερών
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να αναλάβουν δράση έως τα μέσα Ιουλίου για να αυξήσουν την πρόσβαση για τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες και να επεκτείνουν το εμπόριο βοδινού και πουλερικών μεταξύ άλλων κινήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα με το Πεκίνο.
Οι συμφωνίες είναι τα πρώτα αποτελέσματα των εμπορικών συνομιλιών διάρκειας 100 ημερών που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ αποδείχθηκε ότι έγινε σε πιο φιλικό κλίμα απ’ ό,τι αναμενόταν ύστερα από την περυσινή προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπός τους είναι ασαφής.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σίγουρα το έλλειμμα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. «Περιμένετε και θα δείτε».
Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα ύψους 347 δισεκ. δολαρίων με την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Έως τις 16 Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνονται 100 ημέρες από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Κίνα συμφώνησε να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέψουν στις αμερικανικές εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμής μέσω καρτών «να ξεκινήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης» σε έναν τομέα όπου το κινεζικό σύστημα UnionPay έχει σχεδόν το μονοπώλιο.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία, η Κίνα θα επιτρέψει επίσης τις αμερικανικές εισαγωγές βοδινού και οι ΗΠΑ θα εκδώσουν το προσχέδιο του πλαισίου που θα επιτρέπει την είσοδο κινεζικών προϊόντων μαγειρεμένων πουλερικών στις αμερικανικές αγορές.
Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε ξένες εταιρίες να παρέχουν υπηρεσίες αξιολόγησης αξιόχρεου στην Κίνα.
«Πιστεύουμε ότι η σινοαμερικανική οικονομική συνεργασία είναι η τάση των καιρών... Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπροστά», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τζου Γκουανγκγιάο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο. Ερωτηθείς για το εάν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα, ο Τζου απάντησε ότι τα οικονομικά θέματα δεν θα πρέπει να πολιτικοποιούνται.
Ωστόσο, ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά βήματα έως τις 16 Ιουλίου, δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο αυτές οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν το εμπόριο βραχυπρόθεσμα.
Ο Κερ Γκιμπς, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σανγκάη, δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν μια καλή αρχή αλλά όχι μια καθοριστική πρόοδος.
«Οι καθυστερήσεις του παρελθόντος σημαίνουν ότι δεν θα γιορτάσουμε έως ότου αυτές οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν», δήλωσε ο Γκιμπς, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρονικών πληρωμών «κυρίως συμβολικό».
«Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια όταν θα έκανε τη διαφορά. Σε αυτό το σημείο, οι εγχώριοι παίκτες είναι καλά εδραιωμένοι άρα οι ξένες εταιρίες θα δυσκολευθούν να μπουν στην κινεζική αγορά».
Η Κίνα είναι η βασική εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, με τη συνολική αξία των εξαγωγών να αυξάνεται πάνω από 1.100% από το 2000 στα 21,412 δισεκ. δολάρια το 2016, άρα οι πωλήσεις βοδινού μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρες για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.
Η Κίνα είχε άρει υπό προϋποθέσεις τη μακροπρόθεσμη απαγόρευση για εισαγωγές αμερικανικού βοδινού πέρυσι, ωστόσο, δεν έγιναν πολλές αγορές. Η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2003 λόγω ενός κρούσματος της ασθένειας των τρελών αγελάδων στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν επίσης ότι θέλουν να εξάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι η Κίνα μπορεί να διαπραγματευθεί οποιοδήποτε είδος συμβολαίου με τους Αμερικανούς παρόχους. Η πιθανή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το LNG δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς η Κίνα επί του παρόντος δεν χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες και οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν περισσότερο αέριο.