ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Τουρκίας για το γερμανικό άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς

Οργή Τουρκίας για το γερμανικό άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς
REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Εξοργισμένη είναι η Τουρκία από την απόφαση των γερμανικών Αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε πολλούς Τούρκους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, κατηγορώντας μάλιστα το Βερολίνο ότι παρέχει στέγη σε συνεργούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα «λυπάται» για την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να χορηγήσει άσυλο σε «πρώην στρατιωτικούς που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» ενός ισλαμιστή ιερωμένου τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Με την απόφαση αυτή, οι γερμανικές αρχές (...) εμφανίζονται επιεικείς με την πραξικοπηματική νοοτροπία», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία η Γερμανία καλείται να επανεξετάσει το μέτρο αυτό που «συνιστά πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου τούρκων υπηκόων, κυρίως στρατιωτικών που υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, οι οποίο αποπέμφθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιωτικούς έχουν διπλωματικά διαβατήρια.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, 414 τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστές και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως στρατιωτικοί που υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν στα γερμανικά μμε. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τον Ιανουάριο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας είχε ασκήσει πίεση στο Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα ασύλου περίπου σαράντα τούρκων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ζητεί επίσης την έκδοση των φερόμενων ως πραξικοπηματιών που κατέφυγαν στη Γερμανία.

Το θέμα αυτό δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα εδώ και μήνες, με την Τουρκία να φθάνει μέχρι του σημείου να κατηγορεί τη Γερμανία ότι φιλοξενεί «τρομοκράτες», ενώ η Γερμανία επικρίνει το εύρος των διώξεων στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ερντογάν ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε από στασιαστές στρατιωτικούς, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, κυρίως αστυνομικοί, δικαστές και εκπαιδευτικοί, φυλακίστηκαν και περισσότεροι από 100.000 άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.