Η Τουρκία επιμένει να μπλοκάρει τη Wikipedia
Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia θα εξακολουθήσει να μην είναι προσβάσιμη στην Τουρκία όσο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης που απαιτούν την απόσυρση άρθρων τα οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ανακριβή, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας τεχνολογίας των επικοινωνιών στην Τουρκία.
«Είναι αδύνατο να ξανανοίξει η Wikipedia όσο οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο διευθυντής της Αρχής τεχνολογίας των επικοινωνιών και πληροφόρησης (BTK) Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Αν δίνει πληροφορίες, η Wikipedia πρέπει να τις επιβεβαιώνει (...) Καλώ την Wikipedia να διευθετήσει τα προβλήματα που είναι η αιτία για το κλείσιμό της», πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.
Οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν από το Σάββατο την πρόσβαση την Wikipedia εξαιτίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια που αναφέρονται σε δεσμούς ανάμεσα στην Άγκυρα και σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, ένας από τους ιστοτόπους που οι χρήστες του Διαδικτύου συμβουλεύονται περισσότερο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης σε τουρκικό δικαστήριο, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Hurriyet.
Εξάλλου, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε χθες μια πρόσκληση που είχε σταλεί στον ιδρυτή της Wikipedia, τον Τζίμι Γουέιλς, για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ για τις «έξυπνες» πόλεις.
Αντιδρώντας το Σάββατο στο μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας, ο Γουέιλς έγραψε στο Twitter πως «η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τουρκικέ λαέ, θα είμαι πάντα στο πλευρό σου για να υπερασπιστώ αυτό το δικαίωμα».
Σύμφωνα με το Ανατολή, οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα όταν η Wikipedia αρνήθηκε να αποσύρει άρθρα στα οποία η Τουρκία «τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο» με εξτρεμιστικές οργανώσεις και στα οποία κατηγορείται ότι «συνεργάζεται» με αυτές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα θα αποκατασταθεί όταν τα άρθρα αυτά αποσυρθούν.
Ορισμένοι επικριτές της, μεταξύ των οποίων κούρδοι μαχητές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι συνεργάζεται μερικές φορές με τους τζιχαντιστές στη Συρία, μια κατηγορία την οποία αρνούνται κατηγορηματικά οι τουρκικές αρχές.
Οι χρήστες του Διαδικτύου εξακολουθούσαν να μην μπορούν να συνδεθούν με την Wikipedia από την Τουρκία χωρίς την χρησιμοποίηση ενός VPN (Virtual Private Network - εικονικού ιδιωτικού δικτύου).