Σουηδία: Λήξη των συστηματικών ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Δανία
Σε ανακοίνωση τους οι σουηδικές αρχές δήλωσαν οτι θα καταργηθούν οι συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα τους με τη Δανία, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί τον Ιανουάριο του 2016 με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονταν στο έδαφος της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την εφαρμογή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πέντε κρατών εντός της ζώνης Σένγκεν, χώρες προορισμού ή διαμετακόμισης των μεταναστών: της Γερμανίας, της Αυστρίας και των τριών σκανδιναβικών χωρών, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία.
Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε παράλληλα την ενίσχυση των μέσων της αστυνομίας και των τελενείων για την επίβλεψη αυτών των συνόρων, όπως ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν και η υπουργός Υποδομών Άννα Γιόχανσον σε συνέντευξη Τύπου στην Στοκχόλμη.
«Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι οι έλεγχοι των συνόρων είναι πάντα απαραίτητοι και η έκταση αυτών πρέπει να είναι επεκταθεί» δήλωσε ο Ίγκεμαν.
«Χρειαζόμαστε έλεγχο των σουηδικών συνόρων ώστε να διατηρήσουμε την ασφάλεια», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως: «Χρειάζεται να αντισταθμίσουμε την κατάργηση των ελέγχων εξακρίβωσης εγγράφων ταυτοποίησης με μια μόνιμη ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων».
Τα μέτρα εντατικοποίησης των ελέγχων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κάμερες παρακολούθησης και τον έλεγχο με ακτίνες Χ των οχημάτων που διασχίζουν τα σύνορα, σύμφωνα με τις αρχές.
Ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν τον τερματισμό των συστηματικών ελέγχων εξακρίβωσης εγγράφων ταυτοποίησης για όσους διασχίζουν τα στενά μεταξύ της Κοπεγχάγης και της πόλης Μάλμε, ή μεταξύ της Χέλσινγκορ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Δανίας και της Χέλσιμποργκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σουηδίας, όπως διευκρίνισε η Γιόχανσον.
Οι έλεγχοι αυτοί δυσχέραιναν την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων που κατοικούν στο Μάλμο και εργάζονταν στην Κοπεγχάγη ή αντιθέτως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι έλεγχοι φαίνονταν ολοένα και λιγότερα δικαιολογημένοι έπειτα από την μείωση των προσφυγικών ροών και τα αυξημένα εμπόδια που είχαν τεθεί για τους μετανάστες να ταξιδέψουν από την νότια Ευρώπη στις Σκανδιναβικές χώρες.
«Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο αριθμός των προσφύγων να μειωθεί κατά 80%», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Μετά την υποδοχή περίπου 81.000 αιτούντων άσυλο το 2014 και 163.000 το 2015, το 2016 η Σουηδία υποδέχθηκε 29.000 αιτούντες άσυλο και αντίστοιχος αριθμός αναμένεται το 2017.