ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Πόσο πιθανό είναι να βγει η Ιταλία από το ευρω

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Πόσο πιθανό είναι να βγει η Ιταλία από το ευρω
REUTERS/Vincent Kessler

Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της «είναι στην ορθή κατεύθυνση», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο «η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ αποκλείεται».

«Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης είναι στην ορθή κατεύθυνση (...). Η Ιταλία κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμά της», εξηγεί ο Γιούνκερ.

«Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι και επίσης η Νομισματική Ένωση, είναι απαραίτητο οι Ιταλοί να εξυγιάνουν με αποφασιστικό τρόπο τα δημόσια οικονομικά τους και ιδιαίτερα το τεράστιο έλλειμμά τους», προσθέτει ο Γιούνκερ.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κατά 3,4 δισεκ. ευρώ, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, στο 2,1% έναντι 2,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε προηγουμένως το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που ανερχόταν στο 133% του ΑΕΠ το 2016, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ.

«Η Ιταλία διαθέτει όλα τα εργαλεία για να είναι κινητήρια δύναμη στην ΕΕ», εκτιμά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που «αποκλείει» κάθε έξοδο της ώρας από το ευρώ.

«Τούτου λεχθέντος, θλίβομαι να βλέπω τη χώρα να χάνει σε ανταγωνιστικότητα μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο», συνεχίζει ο Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί πως η Ιταλία «πρέπει να ξαναβρεί έναν (μεγαλύτερο) ρυθμό ανάπτυξης, που σήμερα είναι πολύ αδύναμος».

Όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, στην οποία η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά πως η χώρα πρέπει να πάρει «τα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεδομένων αυτών που έχει κάνει για να σώσει ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο».

Ο Γιούνκερ απέρριψε ωστόσο τις επικρίσεις που διατυπώνονται προς την Ευρώπη, ότι αφήνει την Ιταλία μόνη της απέναντι στη μεταναστευτική κρίση.

«Δεν είναι αλήθεια. Από την αρχή είχα πει πως η τραγωδία της μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Είναι γι’ αυτό που παρουσιάσαμε τις προτάσεις αναδιανομής των αιτούντων άσυλο και ενισχύσαμε το σύστημα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων προς υποστήριξη των ιταλικών προσπαθειών», διαβεβαιώνει.