ΚΟΣΜΟΣ

Σκότλαντ Γιαρντ: Για πρώτη φορά γυναίκα στην ηγεσία

Σκότλαντ Γιαρντ: Για πρώτη φορά γυναίκα στην ηγεσία
REUTERS/Hannah McKay

Η Μητροπολιτική Αστυνομία (Σκότλαντ Γιαρντ), για 188 χρόνια αποτελούσε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Αυτό ήρθε για να αλλάξει η Κρεσίντα Ντικ, η οποία έχει εργαστεί στη βρετανική αστυνομία περνώντας από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.

Η Ντικ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο έμπειρων αξιωματικών, όμως το παρελθόν της δεν είναι χωρίς σκιές, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής το 2005 ηγήθηκε της επιχείρησης κατά την οποία βρήκε τον θάνατο ο Βραζιλιάνος Ζαν Μενέζες, τον οποίο οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτο ως βομβιστή αυτοκτονίας, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Ωστόσο η έρευνα δεν έδειξε ότι η 56χρονη Κρεσίντα έκανε κάποιο σοβαρό λάθος κατά την εκτέλεση της αποστολής.

Η πάταξη της τρομοκρατίας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ντικ, καθώς πρόσφατα ένας 52χρονος σκότωσε πέντε ανθρώπους κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Θα εργαστούμε ακούραστα για να εξασφαλίσουμε ότι η πόλη μας παραμένει ασφαλής», δήλωσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ πήρε το όνομα της από το όνομα του κτιρίου που φιλοξένησε την πρώτη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και όπως είπε μετά το διορισμό η νέα αρχηγός, στόχος της είναι να είναι η καλύτερη αστυνομία του κόσμου. Εκτός από την τρομοκρατία, την πάταξη του κοινού εγκλήματος και της διαδικτυακής απάτης η Ντικ δεν έχει αναλάβει ακόμα το σχεδιασμό υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, ήδη περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει κατά της επίσημης επίσκεψης, που προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2017, ενώ εκτιμάται ότι την περίοδο της επίσκεψης θα λάβουν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Πάντως την αρχηγό, εκτός όλων των άλλων με την ανάληψη των καθηκόντων της την περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη καθώς έμαθε ότι ο μισθός της θα είναι κατά περίπου 40 χιλιάδες λίρες Αγγλίας μικρότερος του προκατόχου της και θα φτάνει τις 230 χιλιάδες λίρες, περίπου 270 χιλιάδες ευρώ, ετησίως.