ΗΠΑ-Ρωσία: Διπλωματικό κρας τεστ η επίσκεψη Τίλερσον στη Μόσχα (pics&vids)
Το πρώτο διπλωματικό τεστ για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα υπάρξει εντός της εβδομάδας με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα η οποία αρχίζει την Τετάρτη. Στη ρωσική πρωτεύουσα ο Τίλερσον θα έχει τετ-α-τετ με τον ρώσο ομολογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο της πυραυλική επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Συρίας, η οποία ελέγχονταν από κυβερνητικές δυνάμεις και την έντονη ρωσική αντίδραση.
Συνάντηση των G7 προ του τετ-α-τετ Τίλερσον-Λαβρόφ
Της συνάντησης Τίλερσον – Λαβρόφ θα προηγηθεί η Σύνοδος των G7, στην Ιταλία σήμερα, Δευτέρα, κατά την οποία αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση Άσαντ.
Τα μέλη των G7, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν της προθέσεις της Αμερικής σχετικά με την παραμονή ή μη του Σύρου προέδρου στην εξουσία.
Οι υπουργοί εξωτερικών αναμένεται να ασκήσουν πίεση και στην Ρωσία αναφορικά με την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στον Μπασάρ αλ Άσαντ, στην αυγή της επίθεσης με χημικά όπλα, που σκότωσε 89 άτομα.
(REUTERS/Max Rossi)
Αποστολή του Τίλερσον η αποφυγή περαιτέρω έντασης
Πριν από το αμερικανικό πλήγμα στη Συρία, η ατζέντα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κρεμλίνο, κυριαρχούνταν από θέματα ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, πλέον όμως η συζήτηση θα γίνει σε άλλο επίπεδο. Μεταξύ όσων είχε προγραμματίσει ο Τίλερσον ήταν η υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η παραβίαση από τη Μόσχα μιας σημαντικής συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρά την σχεδόν μηδαμινή διπλωματική εμπειρία στο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων, έχει πλέον επιφορτιστεί με την αποστολή της αποφυγής περαιτέρω όξυνσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Παράλληλα, ο ίδιος, θα προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ανάγκη καταστροφής όσων χημικών όπλων έχουν απομείνει στα χέρια του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και για την άσκηση από τη Μόσχα, πιέσεων στον Άσαντ προκειμένου να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας.
(Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS)
Από την άλλη μεριά, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν τους στρατηγικούς συμμάχους του Άσαντ για τη διατήρησή του στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας δεν ελέγχει το σύνολο των εδαφών της χώρας.
Ο Τίλερσον έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία είχε λάβει από πριν γνώση της χρήσης χημικών όπλων, στην επίθεση της προηγούμενης Τρίτης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχεδιάζει στις συνομιλίες να παροτρύνει τη Μόσχα, να επανεξετάσει την υποστήριξη που παρέχει στον Άσαντ. «Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει μία διαδικασία με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία,» δήλωσε χθες ο Τίλερσον στην κυριακάτικη εκπομπή «The Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
(REUTERS/Ammar Abdullah)
Η πυραυλική επίθεση ήταν προειδοποίηση και προς άλλες χώρες
Στην ίδια συνέντευξη, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως πυραυλική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας αποτελεί προειδοποίηση και για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας. Οι χώρες αυτές, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μία παρόμοια αμερικανική αντίδραση, είπε.
Ο Τίλερσον τόνισε ότι η Κίνα συμφωνεί ότι η ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.
(REUTERS/Lucas Jackson)
Η δήλωση αυτή του Τίλερσον έγινε την Κυριακή και ενώ είχε προηγηθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή.
Σε ερώτηση για το αν η πυραυλική επιδρομή των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ήταν ένα μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε: «Το μήνυμα που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος είναι το εξής: εάν παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, εάν δεν τηρείτε τις διεθνείς συμφωνίες, εάν δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν αποτελείτε απειλή για τους άλλους, σε κάποια χρονική στιγμή είναι ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αντίδρασή μας. Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο αντικειμενικός σκοπός μας είναι μία Κορεατική Χερσόνησος, χωρίς πυρηνικά όπλα.”
Οι ΗΠΑ θέλουν την αποπομπή Άσαντ
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, σε συνέντευξή της στο CNNi, αποτύπωσε την πλήρη στροφή της κυβέρνησης Τραμπ ως προς την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία, τονίζοντας πως μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ πλέον είναι η απομάκρυνση του σύρου προέδρου από την εξουσία.
Η επίθεση με τα χημικά όπλα που στέρησε την ζωή σε 89 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, και οι φριχτές εικόνες των θυμάτων έκαναν ξεκάθαρη την ανάγκη αποπομπής του Άσαντ από τον «θρόνο» του.
«Η απομάκρυνση του Άσαντ δεν είναι η μοναδική μας προτεραιότητα», είπε η Χέιλι. «Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι προφανώς να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Δεύτερον, δεν βλέπουμε ειρήνη στην Συρία με τον Άσαντ εκεί. Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε την Ιρανική επιρροή. Ύστερα, να βρούμε επιτέλους μια πολιτική λύση, διότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αλλά η πολιτική λύση θα υπάρξει κάποια στιγμή».
(REUTERS/Shannon Stapleton)
Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως η πολιτική λύση δεν θα υπάρξει με τον Άσαντ στην εξουσία, επεσήμανε η Χέιλι. «Αν δείτε τις πράξεις του, αν δείτε την κατάσταση, θα είναι δύσκολο να υπάρξει μια ειρηνική και σταθερή κυβέρνηση με τον Άσαντ».
«Η αλλαγή καθεστώτος θα συμβεί καθώς όλες οι παρατάξεις μας θα διαβεβαιώσουν πως ο Άσαντ δεν είναι ο ηγέτης που χρειάζεται η Συρία».
(REUTERS/Shannon Stapleton)
Συγκρατήστε τον Άσαντ αλλιώς...
«Η αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πολεμικά μέσα δημιουργεί δυναμική ενίσχυσης της ισχύος της διπλωματίας», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν αναπληρωτής ΥΠΕΞ επί υπουργίας του Τζον Κέρι. Η αμερικανική πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών ημερών από την επίθεση με τα χημικά όπλα θα καταστήσει ξεκάθαρο στη Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον θα θεωρεί τηΡωσία υπεύθυνη για τις ενέργειες του Άσαντ, είπε ο Μπλίνκεν που υποστήριξε ότι ο Τίλερσον πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικός στις επαφές του αναφορικά με τον Άσαντ. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί από τις ΗΠΑ θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι:«αν η Ρωσία δεν μπορεί να συγκρατήσει τον Άσαντ, τότε, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν περαιτέρω δράση».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η Ρωσία «απέτυχε ως προς την ευθύνη που είχε,» προκειμένου ν' απομακρυνθεί το οπλοστάσιο χημικών όπλων από τον έλεγχο της Δαμασκού σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2013. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Τίλερσον δηλώνει ότι είτε η Ρωσία έχει συνενοχή στη χρήση του χημικού αερίου ή ότι «δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ευθύνη που είχε».Η Ρωσία να δεσμευτεί για εξάλειψη των χημικών
Η εξασφάλισης μιας δέσμευσης από τη Μόσχα για την εξάλειψη του οπλοστασίου χημικών όπλων του Άσαντ, είναι πιθανό να αποτελέσει το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Κρεμλίνο, εκτίμησε η Έβελιν Φαρκάς, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
(Ferhat Dervisoglu/Dogan News Agency via REUTERS)
Από την άλλη μεριά, οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν είχαν την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας, χαρακτήρισαν «ανεπίτρεπτες» τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Συρίας, όπως μετέδωσε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Επίσης, το κέντρο πολεμικού συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν, του Ιράκ, αλλά και της οργάνωσης Χεζμπολάχ που εδρεύει στη Βαγδάτη, έδωσε με ανακοίνωσή του, έμφαση στην «απελευθέρωση» της Συρίας, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις βόρειες περιοχές της χώρας.
(DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS)
Υπό την παραπάνω λογική των εξελίξεων, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα προσλαμβάνει, πέραν του πλαισίου των διμερών σχέσεων, σαφή χαρακτηριστικά διεθνούς γεωπολιτικής δυναμικής με περιφερειακά χαρακτηριστικά, με τους συμμάχους του Άσαντ να έχουν ήδη εκφραστεί για τις προθέσεις τους.