Που θα βρεθεί η σορός του αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν
Τα βρήκε η Βόρεια Κορέα με την Μαλαισία και η σορός του αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν θα παραδοθεί στις αρχές της Πιονγιάνγκ, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νατζίμπ Ραζάκ, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών, οι εννέα Μαλαισιανοί που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα από την έναρξη της διπλωματικής κρίσης, με αφορμή τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Επίσης αίρεται η απαγόρευση εξόδου από τη Μαλαισία για τους Βορειοκορεάτες που βρίσκονται εκεί.
Υπενθυμίζεται πως ο αυτοεξόριστος αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, δηλητηριάστηκε με μια νευροτοξική ουσία στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Μαλαισία. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε αμέσως τη Βόρεια Κορέα ότι ενορχήστρωσε τη δολοφονία. Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της αρνήθηκε τις κατηγορίες, δεν δέχτηκε ποτέ τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών και ζητούσε επίμονα να της παραδοθεί η σορός, χωρίς να επιβεβαιώνει την ταυτότητα του νεκρού. Δεν παραδέχεται επίσης ότι ο νεκρός είναι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ και εξακολουθεί να τον αποκαλεί "Κιμ Τσολ", το όνομα που αναγραφόταν στο διπλωματικό διαβατήριό του.
Ο Νατζίμπ Ραζάκ διευκρίνισε ότι «αφού ολοκληρώθηκε η νεκροψία και αφού λάβαμε μια επιστολή από την οικογένεια που ζητούσε τον επαναπατρισμό της σορού, ο ιατροδικαστής ενέκρινε την παράδοσή της».
Οι εννέα Μαλαισιανοί που κρατούνταν στην Πιονγιάνγκ αναμένεται να επιστρέψουν στην Κουάλα Λουμπούρ νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Η Βόρεια Κορέα τους είχε απαγορεύσει να φύγουν από τη χώρα και η Μαλαισία απάντησε εφαρμόζοντας το ίδιο μέτρο για τους Βορειοκορεάτες που βρίσκονταν στο έδαφός της, με αποτέλεσμα οι πολίτες των δύο χωρών να βρεθούν σε μια κατάσταση "ομηρείας" εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που προκάλεσε η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές της Μαλαισίας αρχικά νόμιζαν ότι το θύμα ήταν Νοτιοκορεάτης και ενημέρωσαν κατά λάθος την πρεσβεία της Νότιας Κορέας. Αυτό το "λάθος" της αστυνομίας πάντως επέτρεψε στη Σεούλ να ενημερώσει την Κουάλα Λουμπούρ ότι επρόκειτο για τον Κιμ Γιονγκ Ναμ.
Αφού εξέτασαν το διαβατήριο του θύματος, οι Μαλαίσιοι μπέρδεψαν τη "Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας" (σ.σ. η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) με τη "Δημοκρατία της Κορέας", όπως ονομάζεται επισήμως η Νότια Κορέα. Έτσι, επικοινώνησαν με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Σεούλ και μάλιστα έστειλαν αντίγραφα των εγγράφων που βρέθηκαν επάνω του.
Το λάθος έγινε αντιληπτό γρήγορα και η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας ενημερώθηκε την ίδια ημέρα.
Η σύγχυση αναφορικά με την εθνικότητα του Κιμ εξηγεί και το γιατί η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας. Πολλές ώρες αφού κυκλοφόρησε η είδηση στη Σεούλ, η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε ότι "ένας Βορειοκορεάτης" πέθανε στο αεροδρόμιο, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.