ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά «πυρά» κατά Ερντογάν

Γερμανικά «πυρά» κατά Ερντογάν
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Σφοδρές επικρίσεις για δέχεται από Γερμανούς αξιωματούχους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τις πρόσφατες απειλές που εκτόξευσε κατά της Ευρώπης, με το Βερολίνο να κατηγορεί την Άγκυρα για «αφόρητη και απαράδεκτη» κατασκοπεία οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία.

«Νονό της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ερντογάν ότι «κανένας Ευρωπαίος ή Δυτικός δεν θα είναι ασφαλής πουθενά στον κόσμο εάν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», η εκπρόσωπος του Die Linke έκανε λόγο για υποκίνηση σε τρομοκρατία. «Πρόκειται για υποκίνηση σε τρομοκρατία. Μιλά ένας τρομοκράτης. Τίποτε άλλο δεν σημαίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στο Βερολίνο.

Η Βάγκενκνεχτ ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση και στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν κάνει τίποτα κατά του Ερντογάν.

Τα βέλη του στην Τουρκία έστρεψε και ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε το τουρκικό δημοψήφισμα «προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας».

Αυτό το οποίο σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση είναι «η μετατροπή μιας αναμφίβολα εύθραυστης, αλλά δημοκρατικής τάξης πραγμάτων σε ένα αυταρχικό σύστημα». Προσέθεσε δε ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Ερντογάν προχωρά σε «μια συστηματική ανατροπή» του πολιτικού συστήματος και έκανε πραξικόπημα κατά της ίδιας του της συνταγματικής τάξης. «Αυτό το δεύτερο πραξικόπημα υπάρχει ο κίνδυνος να επιτύχει», δήλωσε ο κ. Λάμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.

Επίσης, η σοσιαλδημοκράτης Αϊντάν Εζογκούζ, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, είπε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ότι «η Γερμανία πρέπει να εγγυηθεί την ελεύθερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία για το τουρκικό δημοψήφισμα» διότι «από πολλές συζητήσεις γνωρίζω ότι για πολλούς επικριτές του δημοψηφίσματος, οι οποίοι φοβούνται μια τεράστια οπισθοδρόμηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, αποτελεί μια πραγματική υπέρβαση το να πάνε να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία».

Από την πλευρά του ο Τσεμ Εζντεμίρ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας, έκανε έκκληση στους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος. «Εάν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του», δήλωσε επίσης στην «Passauer Neue Presse».

Την ίδια ώρα, Γερμανός αξιωματούχος κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδίδεται σε «αφόρητη και απαράδεκτη» κατασκοπεία στη Γερμανία οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

«Αναφορικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα (...) ότι πρόκειται για έναν φόβο συνωμοσίας τον οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παρανοϊκό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους, αποκαλύπτοντας ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύει 300 ανθρώπους και οργανώσεις για τις οποίες θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν.