Ρομπότ μπογιατζής και καθαριστής βάφει και πλένει ψηλά κτίρια
Ερευνητές στη Σιγκαπούρη κατασκεύασαν ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα που εκτελεί χρέη ελαιοχρωματιστή και καθαριστή για ουρανοξύστες και άλλα ψηλά κτίρια. Το μη ανθρωπόμορφο σύστημα εκτοξεύει πίδακες νερού ή μπογιάς στο εξωτερικό των κτιρίων.
Το ρομπότ, που ονομάζεται OutoBot, είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά εξυπηρετώντας τους πελάτες που θα χρειασθούν τις υπηρεσίες του μέσα στους επόμενους μήνες. Αναπτύχθηκε από τη σιγκαπουριανή εταιρεία αυτόματων και βιομετρικών συστημάτων ELID Τechnology International και από το Κέντρο Ρομποτικών Ερευνών του τοπικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Νανγιάνγκ, ενός από τα κορυφαία διεθνώς πανεπιστήμια στον τομέα της μηχανικής.
Το OutoBot, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά, θα αναλάβει να κάνει δουλειές που θεωρούνται επικίνδυνες για ανθρώπους. Αλλά παράλληλα -όπως συνήθως συμβαίνει με τα ρομπότ- θα «εξοικονομήσει» εργατικό δυναμικό, αφού ένα τυπικό πενταμελές συνεργείο βαφής και καθαρισμού (ένας στο έδαφος, ένας στη στέγη και τρεις βαφείς ή καθαριστές) θα περιορισθεί πλέον σε δύο άτομα (ένας χειριστής εδάφους και ένας υπεύθυνος ασφαλείας). Κανείς καθαριστής ή ελαιοχρωματιστής δεν χρειάζεται πλέον να ανεβοκατεβαίνει στο εξωτερικό των κτιρίων με τη «γόνδολα», αφού τη δουλειά αναλαμβάνει ο ρομποτικός βραχίονας, που είναι εφοδιασμένος με κάμερα.
«Με το νέο ρομπότ μας, δείξαμε ότι μια δουλειά που είναι έντασης εργασίας, μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνεται πια εύκολα από έναν ηλικιωμένο εργαζόμενο, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε μεγάλα ύψη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ELID Ντένις Λιμ.
Το ρομπότ όχι μόνο μειώνει τις απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά επίσης επιταχύνει το βάψιμο ή το καθάρισμα έως κατά 30% (αφού δεν χρειάζεται να κάνει καν διάλειμμα!), ενώ εξοικονομεί έως 20% σε ποσότητα μπογιάς ή νερού και, επιπλέον, φαίνεται να βάφει ή να πλένει πιο προσεκτικά από τους ανθρώπους. Έρχονται δύσκολες εποχές για τους μάστορες...