ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft καταφεύγει στον μεγιστάνα των χυμών Νταβίντ Γιακομπασβίλι

Ο Ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft καταφεύγει στον μεγιστάνα των χυμών Νταβίντ Γιακομπασβίλι
GETTY IMAGES/ ideal image/ David McNew / Staff

Ένας Ρώσος, πρώην μεγιστάνας των χυμών στη Ρωσία, που διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Κασπία και την Μαύρη Θάλασσα, ανακοινώνει ότι επεκτείνει τη συνεργασία του με την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft, προκειμένου να βοηθήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό να ενισχύσει το εμπόριο από την Τουρκία έως την νότια Ευρώπη.

Η συνεργασία της Rosneft με τον Νταβίντ Γιακομπασβίλι και την εταιρία του Petrocas, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναπτυχθούν νέες αγορές καθώς η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που επιβλήθηκαν το 2014 αναφορικά με τις δραστηριότητες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ανάγκασαν τη Rosneft, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρία βάσει παραγωγής, να σταματήσει τη συνεργασία με τις τράπεζες της Δύσης και εκτροχίασαν τις προσπάθειές της να αγοράσει μια μονάδα της Morgan Stanley.

«Επιδιώκουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τη Rosneft και συζητούμε την κοινή συμμετοχή μας σε έργα υποδομών στον νότιο Καύκασο και πέρα από αυτόν», δήλωσε ο Γιακομπασβίλι στο Reuters.

«Η Petrocas βοηθά (τη Rosneft) να αυξήσει τα περιθώρια όταν πουλά διυλισμένα προϊόντα και τα αποστέλλει στους καταναλωτές στην Ευρώπη και την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη.

Γεννηθείς στην πρώην σοβιετική δημοκρατίας της Γεωργίας, ο Γιακομπασβίλι, 60 ετών, δημιούργησε την Petrocas το 2008 για να προμηθεύει τη Γεωργία και τις γειτονικές χώρες με προϊόντα διύλισης. Το 2010, ο Γιακομπασβίλι αποχώρησε από τη βασική του δραστηριότητα, την εταιρία χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων Wimm-Bill-Dann, πουλώντας πλειοψηφικό ποσοστό στην PepsiCo.

Η Petrocas, η οποία ελέγχει τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και αερίου στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, λειτουργούσε κυρίως ως εταιρία εφοδιασμού ότου η Rosneft απέκτησε ποσοστό 49% σε αυτήν το 2014 έναντι 144 εκατ. δολαρίων.

«Η Petrocas έχει γίνει αξιόπιστος εταίρος για να βοήσει στη επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων στην Κασπία και τον Καύκασο», δήλωσε ο Γιακομπασβίλι, προσθέτοντας ότι τώρα θέλει να επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες σε περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Το 2014, η Petrocas πουλούσε περίπου 1 εκατ. τόνους πετρελαϊκών προϊόντων το χρόνο. Η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στα 3,5 εκατ. τόνους το 2016. Ο Γιακομπασβίλι δήλωσε ότι φέτος θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση καθώς στοχεύει σε αγορές στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Γερμανία. Η Petrocas σχεδιάζει να αρχίσει να εμπορεύεται αργό πετρέλαιο και βρίσκεται σε επαφή με εταιρίες στο Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, δήλωσε.

Η Petrocas, που αγοράζει πετρέλαιο από την Rosneft μέσω δημοπρασιών, έχει ήδη συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρίες όπως η καζακική Kazmunaigaz, η αυστριακή OMV, η ελληνική Motor Oil Hellas, η ιταλική Saras και η γαλλική Total.