ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει η Γαλλία ότι σχεδιάζει μαζικές απελάσεις

Διαψεύδει η Γαλλία ότι σχεδιάζει μαζικές απελάσεις
REUTERS

Διέψευσε η γαλλική αποστολή στην ΕΕ ότι η Γαλλία σε κοινή πρότασή της με τη Γερμανία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, θέλει η ΕΕ να χαλαρώσει τα κριτήρια για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μπορεί να απελαύνει αιτητές ασύλου προτού εξεταστεί η υπόθεσή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, κατά πηγές στο Βερολίνο, προφανώς δεν πρόκειται για επίσημη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πρόταση.

Η Σκα Κέλερ, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή «ανατρέπει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», κάνοντας λόγο περί μιας «προδοσίας» και «απανθρωπιάς» από μέρους των συντακτών της.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο εργασίας το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι η πρόταση θα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στις περιπτώσεις που καταγράφεται «μαζική εισροή» ανθρώπων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο στις προσπάθειες να δοθεί ώθηση στους επαναπατρισμούς ανθρώπων από όπου κι αν έχουν έλθει», διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο αυτό πάντως είναι ανάμεσα στα πολλά που τελούν υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, που υποδέχθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του 2015, καθιστούν πολύ πιο αυστηρούς τους όρους βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η είσοδός τους και η χορήγηση άδειας παραμονής ή διεθνούς προστασίας.

Αν και η ΕΕ λέει πως έχει δικαίωμα να απελαύνει όλους τους οικονομικούς μετανάστες εάν το επιλέξει, το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως οι αιτούντες άσυλο που περιμένουν να κριθούν οι υποθέσεις τους μπορεί να επαναπροωθούνται μόνο σε κράτη που εκπληρώνουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, ξεπερνούν τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δεν διευκρινίζεται ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να πάψουν να λαμβάνονται υπόψη, αλλά σημειώνεται ότι οι μαζικές απελάσεις θα συνεχίσουν να αποφεύγονται και ότι θα ζητείται από τις χώρες όπου θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες θα τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.