ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σήμανε στην Τουρκία μετά το μακελειό του Σαββάτου

Συναγερμός σήμανε στην Τουρκία μετά το μακελειό του Σαββάτου
Τα παπούτσια πλανόδιου πωλητή,ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο κατά τη διπλή βομβιστική επίθεση της Άγκυρας REUTERS/Umit Bektas

Σε κατάσταση επιφυλακής βρέθηκε και σήμερα Τρίτη, η Τουρκία μετά την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σε ύποπτο δέμα έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Στην τουρκική πρωτεύουσα σήμανε συναγερμός, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μακελειό, όπου από διπλή δολοφονική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 97 άτομα. Ο συναγερμός, όπως αποδείχθηκε, ήταν "άνθρακες" καθώς το ύποπτο δέμα περιείχε τρόφιμα.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δείχνουν» ως ένοχο για το μακελειό του Σαββάτου, το Ισλαμικό Κράτος. Το δε Ισλαμικό Κράτος, από την πλευρά του δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ανάληψη ευθύνης.

Στο μεταξύ ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν, εχθες Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, δεκατέσσερις χώρες, προειδοποιώντας τους πολίτες τους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία σχετικά με το «αυξημένο τρομοκρατικό κίνδυνο» στη γειτονική μας χώρα.

Οι χώρες που εξέδωσαν την εν λόγω προειδοποίηση είναι οι εξής: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Ελβετία, Ιταλία, Καναδάς, Ιράν, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Πολωνία.

Η ταξιδιωτική οδηγία εξεδόθει σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον τουρισμό της Τουρκίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Οσμάν Αγίκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο κλάδος θα έχει απώλειες τουλάχιστον 10 δις δολαρίων στο τέλος του 2015 σε σχέση με πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ