ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για βιαιοπραγία σε βάρος χωρικών

Μιανμάρ: Αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για βιαιοπραγία σε βάρος χωρικών
REUTERS

Τρεις αστυνομικοί στη Μιανμάρ καταδικάστηκαν σε δύο μήνες φυλάκιση επειδή χτύπησαν χωρικούς που ανήκαν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια στη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης στην Πολιτεία Ραχίν.

«Δεν είχαν καμία πρόθεση να τους τραυματίσουν», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Στη διάρκεια της επιχείρησης οι χωρικοί άρχισαν να βρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι «η (καταδικαστική) απόφαση ελήφθη διότι (οι αστυνομικοί) δεν ακολούθησαν την κανονική διαδικασία».

Στις αρχές Ιανουαρίου πολλοί αστυνομικοί συνελήφθησαν μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο ενός βίντεο που έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ να επιτίθενται σε χωρικούς της μειονότητας των Ροχίνγκια. Ο αστυνομικός που τράβηξε το βίντεο είναι μεταξύ των καταδικασθέντων.

Στις εικόνες φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν έναν νεαρό άνδρα που καθόταν στο έδαφος με τα χέρια στο κεφάλι, δίπλα σε άλλους χωρικούς.
Στη συνέχεια τρεις αστυνομικοί χτυπούν με γκλομπ έναν από τους άνδρες και μετά τον κλωτσούν στο πρόσωπο.

Ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου μια ευρεία επιχείρηση στην Πολιτεία Ραχίν μετά τις φονικές επιδρομές ενόπλων εναντίον μεθοριακών φυλακίων.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει μια ευρεία επιχείρηση «γενικευμένης και συστηματικής» καταπίεσης που διεξάγεται κυρίως από τον στρατό εις βάρος των Ροχίνγκια και η οποία ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση» και «πολύ πιθανόν» με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο μεταξύ ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα την κακομεταχείριση των Ροχίνγκια, «που βασανίζονται και σκοτώνονται εξαιτίας των παραδόσεών τους και της πίστης τους».

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες πιστούς, ο πάπας έκανε λόγο «για καλούς και ειρηνικούς ανθρώπους», που «υποφέρουν εδώ και χρόνια», ενώ ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν ειδικά για αυτούς «τους αδελφούς και τις αδελφές» που εκδιώκονται στη Μιανμάρ.