ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ζητά καλύτερη εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Κομισιόν: Ζητά καλύτερη εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη βελτίωση της εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του αέρα, την ποιότητα και τη διαχείριση των υδάτων, ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την Δευτέρα την «επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Η Επιτροπή τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ ετησίως από την οικονομία της ΕΕ σε δαπάνες υγείας και σε άμεσο κόστος για το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας τους, ενώ τέσσερις στους πέντε συμφωνούν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να μπορούν να ελέγχουν αν οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά.

Αναλυτικότερα, η επισκόπηση δείχνει ότι στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποτροπή της δημιουργίας αποβλήτων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ έξι από αυτά δεν έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την υγειονομική ταφή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων. Η πλήρης συμμόρφωση με την πολιτική της ΕΕ για τα απόβλητα μέχρι το 2020 θα μπορούσε να δημιουργήσει 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, σε σχέση με τον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ πρέπει να ενταθεί, σημειώνει η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η απώλεια βιοποικιλότητας στην ΕΕ, κάτι που θα διακυβεύσει την ικανότητα των οικοσυστημάτων μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων στο μέλλον.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι σε 23 από τα 28 κράτη-μέλη -και συνολικά σε περισσότερες από 130 πόλεις σε όλη την Ευρώπη- εξακολουθεί να σημειώνεται υπέρβαση των προτύπων για την ποιότητα του αέρα.

Στον τομέα της ποιότητας και της διαχείρισης των υδάτων, τα περισσότερα κράτη μέλη δυσκολεύονται, όπως αναφέρεται, να επιτύχουν πλήρη συμμόρφωση ως προς τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ενώ έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες από την ΕΕ εναντίον 13 κρατών-μελών. Οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων και τα επίπεδα ευτροφισμού εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.