ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά δίκη για τη φονική διαρροή κόκκινης λάσπης στην Ουγγαρία

Ξανά δίκη για τη φονική διαρροή κόκκινης λάσπης στην Ουγγαρία
REUTERS/ Laszlo Balogh

Ουγγρικό εφετείο διέταξε, έναν χρόνο μετά την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, τη διεξαγωγή νέας δίκης για την τεράστια διαρροή κόκκινης λάσπης που προκάλεσε δέκα θανάτους και μεγάλη μόλυνση στη χώρα το 2010.

Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, προσβολή δημοσίων αγαθών, παραβίαση των διαδικασιών διαχείρισης απορριμμάτων και πρόκληση βλάβης στο περιβάλλον, ο επικεφαλής της εταιρίας αλουμινίου MAL και 14 υπάλληλοι απαλλάχθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2016 έπειτα από δίκη που κράτησε σαράντα μήνες στο Βεζπρέμ (δυτική Ουγγαρία).

Το εφετείο της Γκιόρ (βορειοδυτική Ουγγαρία), στο οποίο είχε προσφύγει η γενική εισαγγελία, η οποία είχε ζητήσει αρχικά να επιβληθούν στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης, διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Η εισαγγελία ανέδειξε παρατυπίες στη διαδικασία κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό και εκτίμησε επί της ουσίας πως οι υπεύθυνοι του εργοστασίου θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την καταστροφή.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικής κόκκινης λάσπης κατέκλυσαν τρία χωριά, προκαλώντας δέκα θανάτους και 150 τραυματισμούς, μετά την κατάρρευση μιας δεξαμενής διαχωρισμού του εργοστασίου MAL στην Άτζκα, 160 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης, στις 4 Οκτωβρίου 2010 -- ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά και περιβαλλοντικά δυστυχήματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Το δικαστήριο του Βεζπρέμ κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα πως το προσωπικό του εργοστασίου δεν έφερε ευθύνη και πως η καταστροφή οφειλόταν σε ακατάλληλο σχεδιασμό της δεξαμενής και σε ανεπαρκείς διοικητικούς ελέγχους.

Τα κακοσυντηρημένα φράγματα υποχώρησαν έπειτα από πολλές ημέρες καταρρακτωδών βροχών. Εκτός από τον βαρύ ανθρώπινο απολογισμό, η κατάρρευση πολύ αλκαλικής λάσπης που περιείχε βαρέα μέταλλα ρύπανε έκταση περίπου σαράντα τετραγωνικών χιλιομέτρων καθώς και τα νερά του Δούναβη.

Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απορρύπανση και την ανοικοδόμηση των χωριών που επλήγησαν από την καταστροφή, εξακολουθεί να απαγορεύεται η καλλιέργεια χιλιάδων στρεμμάτων γης ενώ δεκάδες κάτοικοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, το εργοστάσιο MAL, το οποίο επανέλαβε τη λειτουργία του, καταδικάστηκε στην καταβολή προστίμου ύψους 135 δισεκατομμυρίων φιορινιών (500 εκατομμυρίων ευρώ) από τις περιφερειακές ουγγρικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν δεν κατέβαλε το πρόστιμο, η εταιρία εθνικοποιήθηκε.