ΚΟΣΜΟΣ

Οι MKO επικρίνουν τα σχέδια της E.E. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Οι MKO επικρίνουν τα σχέδια της E.E. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προειδοποίησαν κατά των μέτρων που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μάλτα, για να ανασχέσουν την άφιξη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύνοδο αποτελούν κυριολεκτικά ζητήματα ζωής και θανάτου για χιλιάδες παιδιά που περιμένουν να φύγουν ή έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φόρσαϊθ σε ανακοίνωσή του.

Και για την πλειονότητα των οργανώσεων, διεθνών και μη κυβερνητικών, αυτό που προετοιμάζεται στη Μάλτα απλώς αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στη Μάλτα για να εγκρίνουν μια νέα στρατηγική που έχει στόχο «να καταστρέψει το οικονομικό μοντέλο» των διακινητών στη Λιβύη, οι οποίοι έχουν ήδη περάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τον ρόλο του λιβυκού Λιμενικού στην ανάσχεση των πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες προτού αυτά προλάβουν να εισέλθουν στα διεθνή ύδατα, να βοηθήσουν τους γείτονες της Λιβύης να κλείσουν την πρόσβαση στη χώρα και να δώσουν κίνητρα στους μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, τουλάχιστον σε όσους είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο στην Ευρώπη.

Τα μέτρα αυτά προκαλούν ανησυχία στις ΜΚΟ που φοβούνται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στη Λιβύη θα πέσουν θύματα κακομεταχείρισης.

«Το να περιοριστούν στη συγκέντρωση απελπισμένων παιδιών σε μια χώρα την οποία πολλοί περιγράφουν σαν κόλαση δεν είναι λύση», τόνισε η Έστερ Άσιν της οργάνωσης Save the Children.

Πολλοί μετανάστες κάνουν λόγο για ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στη Λιβύη.

«Πέρασα τρεις μήνες στη Λιβύη. Εκεί βάζουν τους μαύρους στη φυλακή. Δεν είχαμε σχεδόν τίποτα να φάμε και να πιούμε», δήλωσε ένας άνδρας 26 ετών από τη Γουινέα Μπισάου μόλις έφτασε στην Ιταλία.

«Αυτό που η ΕΕ θέλει να αποκαλεί “ζώνη προστασίας” θα είναι στην πραγματικότητα μια ζώνη βαθιάς σκληρότητας στην άμμο και τη θάλασσα», υπογράμμισε από την πλευρά του η Τζούντιθ Σάντερλαντ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).