ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική αστυνομία ψάχνει άλλους τρόπους να συλλάβει τον ιδρυτή των WikiLeaks

Η βρετανική αστυνομία ψάχνει άλλους τρόπους να συλλάβει τον ιδρυτή των WikiLeaks

Η αστυνομία στο Λονδίνο δεν επιτηρεί πλέον τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, 24 ώρες το 24ωρο. Την απόφαση γνωστοσποίησε στον Τύπο η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου τη Δευτέρα. Αντίθετα αναπτύσσουν "διάφορες τακτικές για να τον συλλάβουν". 

Ο Ασάνζ βρίσκεται ουσιαστικά έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για περισσότερα από τρία χρόνια, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου οι αρχές θέλουν να τον ανακρίνουν σχετικά με υποθέσεις για βιασμό, το 2010. Ο Αυστραλός δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Ασάνζ έχει εκφράσει φόβους και υποστηρίζει πως η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ακόμα και τη θανατική ποινή, εάν βρεθεί ένοχος και καταδικαστεί για τη δημοσίευση κρατικών μυστικών μέσω των WikiLeaks.

H μέθοδος για τη σύλληψη του Ασάνζ αλλάζει

Η Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο σημείωσε πως παραμένει "δεσμευμένη στην σύλληψη του Ασάνζ", αλλά αυτό δεν απαγορεύεται στις αρχές να ξαναδούν τις τακτικές τους.

"Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς αναθεώρησης, η αστυνομία σήμερα, 12 Οκτωβρίου, απέσυρε τους αστυνομικούς έξω από την πρεσβεία", ειπώθηκε σε δήλωση στον Τύπο. "Η επιχείρηση όμως για τη σύλληψη του Ασάνζ συνεχίζεται και μόλις φύγει από την πρεσβεία θα γίνουν όλες οι προσπάθειες για να τον φέρουμε ενώπιον του δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να είναι εκεί οι αξιωματικοί, επί μονίμου βάσεως".

Η απόφαση πάρθηκε αφού πρώτα συζητήθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών και Κοινοπολιτείας.

"Όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έτσι και οι πηγές της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είναι περιορισμένες. Με τόσους πολλούς εγκληματίες και άλλες απειλές, κάθε είδους, για την πόλη μας, η παρούσα απασχόληση των αξιωματικών δεν είναι πλέον αναλογική".

Κατέπεσαν κατηγορίες

Τον Αύγουστο, οι κατήγοροι ανακοίνωσαν πως οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμό κατέπεσαν, μετά την έρευνα που διεξήχθη. Εντούτοις, ο Ασάνζ μπορεί ακόμα να κατηγορηθεί για βιασμό, μέχρι το 2020.

Το Μάιο, το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε στον Ασάνζ να απορριφθεί ένταλμα σύλληψης για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι κατήγοροι συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν συνεντεύξεις (συζητήσεις με μάρτυρες) στο Λονδίνο και να προχωρήσει η έρευνα, δεν βρήκαν όμως κάποιον λόγο για να σταματήσει η δίωξη και το ένταλμα κατά του ιδρυτή των WikiLeaks.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ