Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες
Είναι κάτι που συχνά ακούμε και πάντα αγνοούμε: Οι μπατονέτες κάνουν κακό στο αυτί, επιμένουν οι γιατροί εδώ και χρόνια. Και ίσως είναι ώρα να ...τείνουμε ευήκοον ους για το καλό της ακοής μας.
Σύμφωνα με την ανανεωμένη έκδοση της επιθεώρησης Ωτορινολαρυγγολογία – Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου, οι μπατονέτες δεν είναι κατάλληλες για την απομάκρυνση της κυψελίδας – του κηροειδούς εκκρίματος του αυτιού.
Ανεξαρτήτως οδηγιών, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη μπατονέτα ως το μοναδικό μέσο καθαρισμού της ακουστικής κοιλότητας.
Σ’αυτό το... πείσμα στη χρήση μπατονέτας οι επιστήμονες απαντούν με (επίσης) πείσμα στην ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου προϊόντος. Η συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου – «φρεσκάρει» τις οδηγίες, απαντώντας στο «γιατί όχι» του κόσμου.
Ιδού, λοιπόν, «γιατί όχι»: Οι μπατονέτες, τα πιαστράκια για τα μαλλιά, οι οδοντογλυφίδες, τα στυλό, τα κλειδιά και παντός είδους μικροαντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν εκδορές στον ακουστικό πόρο, ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης, εξάρθρωση των ακουστικών οσταρίων. Τραυματισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε εμβοές, ιλίγγους ακόμη και απώλεια ακοής...
Αν όχι μπατονέτα, τι;
Αντί της μπατονέτας, λοιπόν, οι άνθρωποι μπορούν απλώς να αφήσουν τη φύση να κάνει μόνη τη (βρώμικη) δουλειά της. Το σώμα παράγει κυψελίδα ώστε το αυτί να διατηρείται καθαρό, προστατευμένο και στη σωστή λίπανση. Το κηροειδές κίτρινο έκκριμα εμποδίζει τη σκόνη, τις ακαθαρσίες, τα βακτήρια να μπουν βαθύτερα στον ακουστικό πόρο. Η κίνηση των σιαγόνων μας (από την ομιλία μέχρι το μάσημα της τσίχλας), σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του δέρματος μέσα στο ακουστικό κανάλι βοηθούν στην αυτόματη απομάκρυνση του κεριού από το έσω στο έξω ους – κι από εκεί απομακρύνεται με το μπάνιο...
Η χρήση μπατονέτας απλώς σπρώχνει βαθύτερα στον πόρο την κυψελίδα, η οποία συσσωρεύεται, πετρώνει, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η απομάκρυνσή της φυσιολογικά. Η συσσώρευση κεριού και το μπλοκάρισμα του ακουστικού πόρου μπορούν να προκαλέσουν από πόνο και εμβοές στο αυτί έως μείωση ή και απώλεια ακοής.
«Δεν είναι κακό να έχουμε κερί στο αυτί μας. Όλοι έχουμε και πρέπει να έχουμε. Το πρόβλημα είναι να έχουμε υπερβολικά πολύ», λέει ο δρ.Σεθ Σβαρτζ, επικεφαλής της επιτροπής της Αμερικανικής Εταιρίας και υπεύθυνος για την ανανεωμένη έκδοση των ιατρικών οδηγιών. Σύμφωνα με τις οδηγίες, «υπερβολικά πολύ» υποδεικνύει πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί – σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ακόμα και με χειρουργείο. Συμπτώματα όπως πόνος, ξηρότητα, αιμορραγία ή απώλεια ακοής, πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή άμεσα στον γιατρό.