ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ν. Αναστασιάδη με αναφορές στη Διάσκεψη της Γενεύης

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ν. Αναστασιάδη με αναφορές στη Διάσκεψη της Γενεύης
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στο καθιερωμένο διάγγελμα για την χρονιά που μπαίνει σε λίγες ώρες, απηύθυνε προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αφού ευχαρίστησε τους Κύπριους για τις θυσίες και την δημιουργικότητα τους, που επέτρεψαν στην χώρα να γυρίσει σελίδα, όπως είπε, συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Σε ένα απολογισμό του έτους που πέρασε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι καταφέραμε ότι κάθε σύγχρονο κράτος θα πρέπει να κάνει, να μπορούμε δηλαδή να καλύπτουμε μόνοι μας τις δικές μας ανάγκες. "Βγαίνουμε πιο δυνατοί από την οικονομική κρίση", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει το sigmalive.gr, σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία, την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και προς το εσωτερικό μέτωπο. Απέφυγε να δημιουργήσει υπέρμετρη αισιοδοξία με τις τοποθετήσεις του, ανέφερε ωστόσο ότι "Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα - αναφέρομαι απλά σε ορισμένα των όσων έχουν επιτευχθεί - μέσα στο πλαίσιο της λύσης, ανάμεσα σε άλλα:
1. O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.
2. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Παράλληλα, διασφαλίσαμε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της χώρας κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ενώ εισαγάγαμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι το πιο σημαντικό ή εξίσου σημαντικό, και που αποτρέπουν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου στο μέλλον από έξωθεν παρεμβάσεις".

Έστειλε επίσης μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες, ότι δεν θα υιοθετηθούν μη εποικοδομητικές προσεγγίσεις, σε σχέση με το Κυπριακό καθώς, "τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε λύση, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, επαναλαμβάνω, και για τις δύο κοινότητες.

Τόνισε επίσης ότι η "εκ μέρους μας δημιουργική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης θα έχουν ως κύριο μέλημα τους τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων".