ΚΟΣΜΟΣ

Το sms του Αμρί λίγα λεπτά πριν το μακελειό στο Βερολίνο

Το sms του Αμρί λίγα λεπτά πριν το μακελειό στο Βερολίνο
REUTERS/BKA/Handout via Reuters

Το γερμανικό κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο Άνις Άμρι πολλές φορές το 2016, αλλά είχε εκτιμήσει ότι "δεν ήταν και πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση".

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ότι ο Άμρι είχε στείλει, μερικά λεπτά πριν ρίξει το φορτηγό του πάνω στο πλήθος σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, φωτογραφία του καθώς και ένα μήνυμα στο οποίο έλεγε «ο αδελφός μου προσεύχεται, όλα πάνε καλά, Θεού θέλοντος, είμαι μέσα στο όχημα, προσευχηθείτε για μένα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το μήνυμα αυτό φαίνεται να ενισχύει τη θέση πως υπήρχε συνεργός, τουλάχιστον παθητικός. Ο παραλήπτης του πιθανολογείται ότι ήταν ένας τυνήσιος πολίτης ηλικίας 40 ετών ο οποίος συνελήφθη χθες στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των αναφορών του κέντρου, με την τελευταία να φέρει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την επίθεση σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά που προκάλεσε 12 θανάτους, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι αρχές ήξεραν πως ο Τυνήσιος, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ιταλία, είχε στενούς δεσμούς με τους γερμανικούς τζιχαντιστικούς κύκλους και είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία του Ντόρτμουντ «συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Οι ερευνητές είχαν επίσης ενημερωθεί πως ο Άμρι είχε τουλάχιστον μία φορά αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για την κατασκευή μιας βόμβας με σωλήνα και, σε μια διαδικτυακή συνομιλία, είχε προτείνει τις υπηρεσίες του ως καμικάζι, πιθανόν σε ένα μέλος του ISIS.

Εξάλλου, οι ειδικοί του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχαν πει πως ο Τυνήσιος διέθετε οκτώ γνωστές ταυτότητες, κυκλοφορούσε ελεύθερα και σταθερά στη γερμανική επικράτεια και είχε επισκεφθεί πολλές φορές την ισλαμική σχολή του Ντόρτμουντ που φέρεται να προετοιμάζει όσους θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

640x640 2

Polizia di Stato Press Office/Handout via REUTERS

Τη σχολή αυτή διηύθυνε, σύμφωνα με τους ερευνητές που μίλησαν στην εφημερίδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Μπόμπαν Σ., γερμανός υπήκοος σερβικής καταγωγής, 36 ετών, και διαβόητος ριζοσπάστης ισλαμιστής μαχητής ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου στη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά την οποία διαλύθηκε ένα φερόμενο ως δίκτυο στρατολόγησης του ΙΚ υπό τη διεύθυνση του Άχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντάλα Α., αλλιώς «Αμπού Ουαλάα», γνωστού ως «ο ιεροκήρυκας χωρίς πρόσωπο» από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και όπου φροντίζει να εμφανίζεται με την πλάτη στην κάμερα.

Παρά τις ενδείξεις αυτές, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε κατατάξει, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 8 η οποία βαίνει από το περισσότερο στο λιγότερο επικίνδυνο, τον Άμρι στο επίπεδο 5 το οποίο σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung σημαίνει «λίγο πιθανή μια πράξη βίας».

Στην αναφορά του της 14ης Δεκεμβρίου, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε ωστόσο αναφέρει πως ο Άμρι διέθετε ασυνήθιστη «γνώση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας» και της «συνωμοσίας» για έναν ριζοσπάστη ισλαμιστή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχασαν τον Νοέμβριο τα ίχνη του Άμρι.

Οι γερμανικές αρχές είχαν παραδεχθεί ήδη λίγο μετά την επίθεση πως ο Τυνήσιος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και είχε χαρακτηριστεί ως άτομο δυνητικά επικίνδυνο εδώ και μήνες. Από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο είχε μάλιστα τεθεί στο Βερολίνο υπό αστυνομική επιτήρηση γιατί θεωρείτο ύποπτος για προετοιμασία επίθεσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η υπόθεση είχε ωστόσο τεθεί στο αρχείο, ελλείψει επαρκών στοιχείων, σύμφωνα με την εισαγγελία του Βερολίνου.

Ο Άνις Άμρι σκότωσε έντεκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πενήντα με ένα κλεμμένο φορτηγό τον πολωνό οδηγό του οποίου είχε σκοτώσει.

Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο απολογισμός δεν ήταν βαρύτερος γιατί το σύστημα αυτόματης πέδησης για την αποφυγή σύγκρουσης ανέκοψε την κίνηση του οχήματος έπειτα από 60 έως 80 μέτρα. «Αυτή η τεχνολογία έσωσε ζωές», σύμφωνα με έναν γερμανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung.