ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αιματοχυσία από αεροπορικές επιθέσεις με 53 νεκρούς

Συρία: Αιματοχυσία από αεροπορικές επιθέσεις με 53 νεκρούς
REUTERS/ ABDALRHMAN ISMAIL

Τουλάχιστον 53 άμαχοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά είναι ο τραγικός απολογισμός από τις αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχή της κεντρικής Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην κοινότητα Ουκαϊριμπάτ και πολλά κοντινά χωριά, στην επαρχία Χάμα», σύμφωνα με Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι περιοχές που βομβαρδίστηκαν βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε επίσης λόγο για «δεκάδες κρούσματα ασφυξίας», χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει προς το παρόν ότι οφείλονταν σε επίθεση με χημικά όπλα.

Δεν ήταν δυνατό να γίνει κάποια εκτίμηση για το εάν τα αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του συριακού καθεστώτος ή αυτή της Ρωσίας, η οποία έχει επέμβει στη Συρία για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Αύγουστο του 2015 μια ομάδα ειδικών εστάλησαν στη Συρία από τον ΟΗΕ για να εξακριβώσουν ποιον βαρύνουν οι ευθύνες για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον έρευνας, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς προχώρησε στη ρίψη από ελικόπτερα αερίου χλωρίου σε τρεις κοινότητες στη βόρεια Συρία το 2014 και το 2015 και ότι το Ισλαμικό Κράτος διέπραξε τουλάχιστον μία επίθεση με αέριο μουστάρδας τον Αύγουστο του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ