ΚΟΣΜΟΣ

Το πολιτικό love story Πούτιν-Φιγιόν

Το πολιτικό love story Πούτιν-Φιγιόν
REUTERS / POOL

Το εγκώμιο του Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιου της δεξιάς για τον β' γύρο των προκριματικών για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, έπλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την πρόθεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

«Μεγάλος επαγγελματίας, σκληρός διαπραγματευτής, ακέραιος πολιτικός». Αυτά ήταν κάποια από τα εγκωμιαστικά σχόλια του Κρεμλίνου προς τον Φρανσουά Φιγιόν, αφότου ο δεύτερος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές. Ο Πούτιν, ο οποίος γενικά αποφεύγει να σχολιάζει τα τεκταινόμενα στις προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών, αυτή τη φορά δεν δίστασε όχι μόνο να εκφράσει την προτίμησή του, αλλά και να... αποθεώσει τον Φιγιόν, αποφεύγοντας όμως να πει κάτι για τον αντίπαλό του, Αλέν Ζιπέ.

«Ο Φρανσουά Φιγιόν διαφέρει από τους υπόλοιπους πολιτικούς του πλανήτη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος περιγράφοντας τον γάλλο υποψήφιο ως έναν άνθρωπο κλειστό, επιφυλακτικό, ικανό όμως, παρά τους ευρωπαϊκούς του τρόπους, να υπερασπισθεί την άποψή του. «Δουλέψαμε μαζί όταν ήταν επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, έχουμε πολύ καλές σχέσεις», διατείνεται ο ρώσος πρόεδρος.

Όπως γράφει και το ΑΠΕ, το Κρεμλίνο παρακολουθεί «στενά» τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, διαβλέποντας μία ευκαιρία να αποτελέσει «σφήνα» στην όλο και πιο επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Ο Φιγιόν έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της Ρωσίας στις συγκρούσεις στο Ντονμπάς. Ο Γάλλος υποψήφιος ακολουθεί την γκωλική παράδοση, τόσο ευχάριστη στη Μόσχα, υπέρ μίας πιο στενής προσέγγισης με το μεγάλο αυτό γείτονα της Ανατολής. Η άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας και στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό.

Στο περιβάλλον του Φρανσουά Φιγιόν ο βουλευτής Τιερί Μαριανί, στενός συνεργάτης του γάλλου υποψηφίου, καλλιεργεί στενές σχέσεις με τους ομολόγους του στη ρωσική Δούμα, όπως ο Λεονίντ Σλούτσκι ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου. Ο Τιερί Μαριανί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γάλλων βουλευτών έχει επανειλημμένα ταξιδέψει στη Κριμαία, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους γάλλους σοσιαλιστές.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Φιγιόν έβρισκε πάντα ευήκοα ώτα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, την περίοδο 2008-2012, όταν ήταν και οι δύο τους πρωθυπουργοί, επί προεδρίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2012. Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία είχε στη συνέχεια αρκετές ευκαιρίες να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς ήταν καλεσμένος σε διάφορα φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε σεμινάρια της λέσχης Βαλντάι. Αρκετές ιδιωτικές συναντήσεις θα λέγαμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί να σου απευθύνεται στον ενικό, δεν σε αποκαλεί όμως ποτέ «φίλο».

Οι Ρώσοι στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν, του συντηρητικού γκωλικού καθολικού, πατέρα πέντε παιδιών και με έναν μόνο γάμο στο ενεργητικό του, βλέπουν έναν «αληθινό φίλο της Ρωσίας». Ο «πουτινισμός» του Φιγιόν δεν έχει τίποτα το ψευδο-ρομαντικό, ή το ευκαιριακό, όπως του Ντόναλντ Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζουν Ρώσοι δημοσιογράφοι. Ωστόσο, η ρωσική εφημερίδα Γκαζέτα συμβουλεύει το Κρεμλίνο να μην «βάλει τα αυγά σε ένα μόνο καλάθι», αλλά να συνεχίσει παράλληλα να «στοιχηματίζει υπέρ της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν».