ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Οι 100 πρώτες ημέρες στον Λευκό Οίκο (vid)

Ντόναλντ Τραμπ: Οι 100 πρώτες ημέρες στον Λευκό Οίκο (vid)
REUTERS/Mike Segar

Το σχέδιό του για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Ντραμπ προανήγγειλε την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP). Η συμφωνία ήταν βασική προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι συμφωνίες των 12 κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού συνιστούν «πιθανή καταστροφή για τη χώρα μας».

«Εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν θέσεις εργασίας και βιομηχανίες πίσω στην Αμερική», τόνισε.

Αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο Τραμπ τόνισε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι ζημιές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Επίσης υπογράμμισε ότι θα ακυρώσει ορισμένους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειες, μεταξύ των οποίων και την παραγωγή πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε εκτός το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσής του να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού και να αποσύρει το νόμο Ομπάμα για την περίθαλψη, το γνωστό Obamacare.

Σε κάθε περίπτωση οι εξαγγελίες του Τραμπ απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να ρίξει το βάρος τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

«Είτε πρόκειται για την παραγωγή χάλυβα, την κατασκευή αυτοκινήτων ή τη θεραπεία ασθενειών, θέλω η επόμενη γενιά της παραγωγής και της καινοτομίας να ‘γεννηθεί’ εδώ, στην μεγάλη μας πατρίδα, την Αμερική» είπε προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από μία ειδική ομάδα «να αναπτύξει μία λίστα εκτελεστικών δράσεων προκειμένου να ληφθούν μέτρα και να αποκατασταθούν νόμοι που θα φέρουν πίσω τις δουλειές μας».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ιαπωνία. «Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

«Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην πολιτική της νέας κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν θέλω να συζητήσω το οτιδήποτε που έχει να κάνει με υποθέσεις» πρόσθεσε.