Κοντά στην πρώτη «φωτογράφηση» μιας μαύρης τρύπας οι αστρονόμοι
Το προφίλ μιας μαύρης τρύπας θα επιχειρήσουν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά αστρονόμοι, με τη βοήθεια ενός δικτύου εννέα επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων.
Το Event Horizon Telescope (ΕΗΤ), όπως ονομάζεται το σχετικό πρότζεκτ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη, με στόχο να «φωτογραφήσει» την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*.
Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ως τώρα ένα αρκετά μεγάλο μέρος της τεχνικής προετοιμασίας που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα και ευελπιστούν ότι τον Απρίλιο του 2017 θα καταφέρουν να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα ή ακριβέστερα, όχι την ίδια τη μαύρη τρύπα, αλλά το «προφίλ» του ορίζοντα γεγονότων, μέσω της ποσότητας θερμού αερίου που περιδίνεται στην περιφέρειά του, πριν εξαφανισθεί για πάντα στο εσωτερικό του Τοξότη Α*.
Οι μαύρες τρύπες είναι μάλλον αδύνατο να φωτογραφηθούν, δεδομένου ότι ουσιαστικά πρόκειται για τα «απομεινάρια» πολύ μεγάλων άστρων, τα οποία έχουν τόσο μεγάλη πυκνότητα, που «καταπίνουν» οποιοδήποτε φωτόνιο ή σώμα βρεθεί στην εμβέλεια του πανίσχυρου βαρυτικού τους πεδίου, ή αλλιώς στον ορίζοντα γεγονότων, όπως ονομάζεται.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος του πρότζεκτ Φέριαλ Οζέλ, στην ιστοσελίδα Futurism, είναι πολλά τα εμπόδια που οι επιστήμονες καλούνται να ξεπεράσουν προκειμένου να καταφέρουν να αποτυπώσουν τον Τοξότη Α*, που ουσιαστικά είναι ένα εξαιρετικά μικρό ίχνος στον ουρανό.
Η μαύρη τρύπα απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη και σύμφωνα με την Οζέλ, είναι σαν να θέλουν να διακρίνουν ένα CD που βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης.
Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο γι αυτό και οι επιστήμονες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδυάσουν εννιά ραδιοτηλεσκόπια από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη (ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Χιλή, Γροιλανδία, Νότιο Πόλο), δημιουργώντας ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Επιπλέον, οι επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στο Event Horizon Telescope έπειτα από μελέτη κατέληξαν και στο μήκος κύματος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας το οποίο θα χρησιμοποιήσουν, το 1.3mm, που διαπερνά τόσο τα νέφη γύρω από τη μαύρη τρύπα, όσο και τη γήινη ατμόσφαιρα.