ΚΟΣΜΟΣ

Να γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα

Να γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα
twitter / @JordiCALZONA830

Η γέννηση ενός μωρού σηματοδοτεί μια σειρά από αλλαγές στην ζωή των νέων γονιών. Ευθύνες, άγχος, φαγητό, πάνες και κυρίως ξάγρυπνες ώρες πάνω από μια κούνια.

Γιατί όμως τα μωρά δεν κοιμούνται ποτέ ολόκληρη τη νύχτα κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της γέννησής τους; Η απάντηση δίνεται και πάλι από το Google.

Τα μωρά αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου μέσα στην κοιλία της μητέρας από τους ρυθμούς της μήτρας μέχρι και τον καρδιακό παλμό της. Έχουν δύο σετ γονιδίων που έχουν να κάνουν με τον χρόνο. Το πρώτο επιβεβαιώνει ότι το μωρό θα κοιμάται, όπως όλα τα ζώα, το δεύτερο ορίζει την 24ωρη αίσθηση του χρόνου που έχουν.

Τα γονίδια δυστυχώς είναι και θέμα τύχης. Παρότι εσύ μπορεί να έχεις πολύ καλό timing σχετικά με τις ώρες που ξυπνάς και κοιμάσαι, τα γονίδια του μωρού είναι ένα μείγμα των δικών σου, του συντρόφου σου και των γονιών σας. Τα μωρά έχουν διαφορετικά προγράμματα ύπνου και οι πιθανότητες να κοιμούνται τις ίδιες ώρες με σένα είναι ελάχιστες.

Κατά την διάρκεια της κύησης το έμβρυο βιώνει τους ρυθμούς μέρας και νύχτας, ύπνου και ξύπνιου, μόνο μέσω της μητέρας. Τα μηνύματα είναι ανάμεικτα καθώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ύπνος μπορεί να αλλάξει. Αλλαγές στο σώμα και κινήσεις του μωρού ξυπνούν την έγκυο κατά την διάρκεια της νύχτας. Ένας καλός βραδινός ύπνος θα βοηθήσει πολύ το μωρό καθώς κατά την διάρκεια της 32ης εβδομάδας κύησης, κοιμάται και αυτό.

Ακόμη ένας λόγος που κάνει τον ύπνο σημαντικό είναι η σημασία του στην ίδια τη γέννα. Γυναίκες που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες, υπολογίζεται πως έχουν 4,5% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν καισαρική.

Η αίσθηση της πείνας κατακλύζει τον κόσμο των μωρών... και των γονέων, μετά τη γέννα. Το φαγητό είναι δύσκολο για τα μωρά και γι’ αυτό κουράζονται και κοιμούνται πιο εύκολα. Τότε η αίσθηση της πείνας επανέρχεται, σχεδόν κάθε τέσσερις ώρες. Τα μωρά δεν έχουν 24ωρο «προγραμματισμό» και χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να λειτουργήσουν με αυτό το ωράριο.

Η απάντηση λοιπόν για όσους αναρωτιούνται γιατί τα μωρά δεν μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρο το βράδυ είναι... γιατί δεν μπορούν.

Μεταξύ δύο και έξι μηνών αρχίζει και φτιάχνει ο φυσικός προγραμματισμός τους. Παρότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα βρέφη – όπως και οι ενήλικες – έχουν δύο φάσεις ύπνου, αυτή της ονειροπόλησης και αυτή του βαθύ ύπνου, η ονειροπόληση διαρκεί πολύ περισσότερο. Ο ύπνος βοηθά στην κατανόηση του ίδιου του κόσμου και στον διαχωρισμό μέρας και νύχτας.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να μπορέσει το μωρό σας να φτάσει στην πολυπόθητη κατανόηση της διαφοράς μέρας και νύχτας και να κοιμάται περισσότερο και συνεχόμενα. Το φως του ήλιου είναι ένας απ΄αυτούς. Το πόσο σκοτεινό θα είναι το δωμάτιο που κοιμάται είναι σημαντικό. Κλειστά παράθυρα, έλλειψη φωτός από οθόνες ή τηλεόραση και οτιδήποτε λάμπει θα βοηθήσει το βρέφος να χαρεί έναν ξέγνοιαστο ύπνο. Οι αναμμένες λάμπες σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα.

Ακόμη και η θερμοκρασία του δωματίου έχει σημασία. Όσο πιο κρύα τα δωμάτια, τόσο το καλύτερο. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα ως προς τις ώρες που κάνει το μωρό βόλτα και πηγαίνει για ύπνο, ώστε να αποκτήσει μια οικειότητα με τον τρόπο που θα ζει. Το μητρικό γάλα είναι ακόμη ένα στοιχείο που βοηθά στον ύπνο. Περιέχει την ορμόνη μελατονίνη, που δείχνει στο μωρό το πότε πρέπει να κοιμηθεί, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της κύησης. Δεν είναι απίθανο το μωρό να αποκοιμηθεί ακόμη και την ώρα που θηλάζει.

Το βασικό που χρειάζονται οι γονείς είναι υπομονή για να αντέξουν τους πρώτους αυτούς δύσκολους μήνες.