ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Έρχεται το Merkexit – Πώς θα ήταν η Ευρώπη με τον Σόιμπλε Καγκελάριο

Politico: Έρχεται το Merkexit – Πώς θα ήταν η Ευρώπη με τον Σόιμπλε Καγκελάριο
AP Photo/Michael Sohn/eurokinissi

Μπορεί το Grexit να αποτελεί πλέον παρελθόν και αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" της Ευρώπης να φαντάζει το Brexit, ωστόσο δεν είναι η μόνη έξοδος που προβληματίζει την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico, υπάρχει και άλλο ένα «exit» που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην ΕΕ: Το Merkexit, αν η καγκελάριος Μέρκελ, αποφασίσει να μην επιδιώξει τέταρτη θητεία.

Αν και είναι ακόμα πιθανό να γίνει αυτό, οι πιθανότητες περί του αντιθέτου είναι περισσότερες από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, και, σύμφωνα με το Politico, o πιο πιθανός διάδοχος, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι «ψίθυροι» περί μη υποψηφιότητας Μέρκελ εντάθηκαν μετά τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν το CDU δεν πήγε καθόλου καλά στη έδρα της.

Σε περίπτωση που αποφασίσει τελικά να μην κατέβει και πάλι υποψήφια, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος είναι ο πιο πιθανός διάδοχος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη κοινή γνώμη και στο εσωτερικό του κόμματος, και φαντάζει δύσκολο να μπορέσει κάποιος να τον ανταγωνιστεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το νέο αυτό σενάριο με τον Σόιμπλε θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στο Παρίσι, το Λονδίνο, στην Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς έχει τη φήμη του δημοσιονομικού «γερακιού», λόγω των συχνών κριτικών του πάνω σε αυτό που θεωρεί ως «επιεική» αντιμετώπιση των νοτίων χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την κρίση στην Ελλάδα, ήταν γνωστό πως υποστήριζε την επιλογή του Grexit, και μπορεί να ισχύει ακόμα αυτό. Οπότε τίθεται το ερώτημα αν θα υποστήριζε ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης, αν προέκυπτε ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Με τον Σόιμπλε στο «τιμόνι» της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, οι μακροοικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο «τοξικές», εκτιμάται στο δημοσίευμα, βαθαίνοντας το χάσμα ανάμεσα στον βορρά και στον νότο. Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης θα επιδεινώνονταν, φέρνοντας πιθανότατα ρήξεις, ειδικά στα ΜΜΕ. Ακόμη, θα χειροτέρευε η κατάσταση και στο εσωτερικό, λόγω της δυναμικής στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, ενδεχομένως ο κ. Σόιμπλε να μην άλλαζε την τακτική της Μέρκελ, αλλά να πρότεινε μέτρα παρακολούθησης και συνοπτικές διαδικασίες απέλασης.

Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι τι θα έκανε στο «παζάρι» με την Τουρκία, ενώ είναι άγνωστες οι θέσεις του όσον αφορά στη Ρωσία, τη Συρία και την Ουκρανία.

«Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη ζωή χωρίς τους Βρετανούς, θα πρέπει να σκέφτονται και για μια Γερμανία- και μια ΕΕ- χωρίς τη Μέρκελ» καταλήγει το δημοσίευμα.