Ολλανδία: Νομιμοποίηση ευθανασίας σε όσους πιστεύουν ότι «έχουν ολοκληρώσει τη ζωής τους»
Σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας για άτομα που «έχουν ολοκληρώσει τη ζωής τους», αλλά δεν νοσούν απαραίτητα από κάποια θανατηφόρο ασθένεια, ετοιμάζει η ολλανδική κυβέρνηση.
Το 2002 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, όμως ο νόμος αφορούσε μόνο ασθενείς που υπέφεραν από αφόρητους πόνους και δεν είχαν προοπτική βελτίωσης.
Σε επιστολή των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης προς το κοινοβούλιο, ξεκαθαρίστηκε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».
Η πολιτική της ευθανασίας επιλέγεται με ταχείς ρυθμούς με τους ασθενείς να αυξάνονται με διψήφια νούμερα κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία.
Το 2015 υπήρξαν στην Ολλανδία 5.516 θάνατοι με ευθανασία, ποσοστό που αποτελεί το 3,9% όλων των θανάτων στη χώρα.
Φωνές που διαφωνούν με την τακτική ζητούν να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια σχετικά με το τι ορίζεται ως «αφόρητος πόνος» και φοβούνται πως έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά.
Η υπουργός Υγείας Έντιθ Σίπερς έγραψε στην επιστολή ότι «επειδή η επιθυμία για μια προσωπική επιλογή τερματισμού ζωής συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς».
Ο νέος νόμος θα χρειαστεί «προσεκτική καθοδήγηση και έγκριση εκ των προτέρων με ‘πάροχο’ βοήθειας στο θάνατο' που έχει ιατρική εκπαίδευση, μαζί με συμπληρωματική εκπαίδευση». Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και μηχανισμούς ασφαλείας, όπως ελέγχους από τρίτους, επανεξετάσεις και εποπτεία.
Το σχέδιο σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης θα είναι έτοιμο το τέλος του 2017, αφού έχουν γίνει διαβουλεύσεις με ειδικούς.