Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Για άλλη μια φορά έρχεται σε «σύγκρουση» η Τουρκία με την ΕΕ, καθώς ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς καλεί τη γείτονα χώρα να τερματίσει «το συντομότερο δυνατόν» την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Αντίθετα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την παράτασή της για ακόμη τρεις μήνες με τον επίτροπο Μούιζνιεκς να «καταγράφει με απογοήτευση» τη συγκεκριμένη κίνηση και να τονίζει πως ελπίζει η διάρκειά της να «μπορέσει να μειωθεί».
Ο Μούιζνιεκς εκφράζει την ανησυχία του καθώς με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλεται η ισχύς Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και σημειώνει ότι οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Τουρκία μετά τον Ιούλιο έδωσαν «σχεδόν απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στις διοικητικές αρχές και στην κυβέρνηση» να επιβάλουν μέτρα και προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι εξουσίες γεννούν πάντα «έναν ορισμένο βαθμό αυθαιρεσίας»
Ορισμένες από τις αρχές οι οποίες διατυπώνονται στην ΕΣΔΑ δεν είναι δυνατόν να αναστέλλονται διότι είναι απαράγραπτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή και η απαγόρευση των βασανιστηρίων, υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Με τη συγκεκριμένη κατάσταση, η τουρκική κυβέρνηση αποκτά τη δυνατότητα προφυλάκισης οποιουδήποτε προσώπου για 30 ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως την 3η Οκτωβρίου αποφασίστηκε η παράταση για άλλους τρεις μήνες παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα ότι επωφελείται από την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για να φιμώσει ή να απαλλαγεί από τους επικριτές του.
Μετά την 15η Ιουλίου η τουρκικές Αρχές εξαπέλυσαν διωγμούς δίχως προηγούμενο που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν τομέα της κοινωνίας—από την εκπαίδευση και τον Τύπο ως τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα.