ΚΟΣΜΟΣ

Το «πλοίο των γυναικών για τη Γάζα» δεν κατάφερε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό

Το «πλοίο των γυναικών για τη Γάζα» δεν κατάφερε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό
Φωτογραφία αρχείου από την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2006, οπου εικονίζεται ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο να βάλλει κατά στόχων σε παλαιστινιακή ακτή κοντά στην κοινότητα του Μπέιτ Λαχίγια (Beit Lahiya) στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους τα πυρά χτύπησαν οικογένειες που έκαναν πικ-νικ, με συνέπεια να σκοτωθούν τρια παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας άντρας και να τραυματιστούν δεκάδες περισσότεροι IDF via Getty Images

Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ αναχαίτισε –χωρίς να κάνει χρήση βίας αυτή τη φορά– το «πλοίο των γυναικών», το οποίο κατευθυνόταν προς τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Το Women's Boat To Gaza κινούνταν προς την Παλαιστίνη στο πλαίσιο της εκστρατείας καταγγελίας του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

«Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ανακατηύθυνε το πλοίο αυτό για να αποφευχθεί μια παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού», αναφέρει η ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ότι οι Ισραηλινές αρχές έκαναν έρευνα στο πλοίο, η οποία «ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο επεισόδιο».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ομάδας των γυναικών που επιβαίνουν στο πλοίο είχε αναφέρει ότι το πλοίο της αποστολής Zaytouna-Oliva είχε φθάσει σε απόσταση 55 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του παλαιστινιακού θύλακα στην προσπάθειά του να σπάσει τον αποκλεισμό.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν προεξοφλήσει –επικαλούμενα ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν– ότι οι ισραηλινές αρχές, από τη στιγμή που δεν είχαν δώσει άδεια στο πλοίο να ελλιμενιστεί στη Γάζα, επρόκειτο να το αναχαιτίσουν και να το οδηγήσουν συνοδευόμενο στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ (Ashdot), όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2015.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εικόνες από τον απόπλου ισραηλινών πολεμικών που κατευθύνοντας προς το Zaytouna-Oliva.

Από το 2008 έχουν γίνει πολλές απόπειρες να σπάσει διά θαλάσσης ο αποκλεισμός της Γάζας, ο οποίος επιβάλλεται από το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006. Όλες όμως έχουν αποτραπεί.