ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Γαλλία θα θέσει ψήφισμα για εκεχειρία στο Χαλέπι με στόχο όμως τη Ρωσία

ΟΗΕ: Η Γαλλία θα θέσει ψήφισμα για εκεχειρία στο Χαλέπι με στόχο όμως τη Ρωσία
REUTERS/Mohamed Azakir

Η Γαλλία εργάζεται για την υποβολή ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εκεχειρία στο Χαλέπι.

Σε ομιλία του την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Έρο δήλωσε πως όποια χώρα εναντιωθεί σε αυτό, θα θεωρηθεί συνένοχη στη σύμπραξη των εγκλημάτων του πολέμου, αφήνοντας αιχμές για τη Ρωσία η οποία έχει ενεργό ρόλο στη Συρία.

Όπως είπε:

Αυτήν ακριβώς την στιγμή, προτείνουμε την συζήτηση ενός ψηφίσματος για την επικράτηση μιας παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι. Αυτό το ψήφισμα θα οδηγήσει όλους ενώπιον των ευθυνών τους: Εκείνοι που δεν θα το ψηφίσουν, θα κριθούν υπεύθυνοι για την συνέργεια τους σε εγκλήματα πολέμου.

Έπειτα από την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ρωσία, ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν την σφοδρότερη επίθεση τους, μέχρι σήμερα, στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού, σε μια μάχη που ίσως αποτελέσει σημείο καμπής στον πενταετή πόλεμο.

Με τις χώρες της Δύσης να εμφανίζονται διστακτικές για μια χερσαία επέμβαση στην Συρία για να αλλάξουν την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων, το Παρίσι ελπίζει ότι θέτοντας το θέμα απευθείας στο ΣΑ, ενδεχομένως να μπορεί να εξωθήσει την Μόσχα σε κάποια μορφή συμβιβασμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε το Χαλέπι να μετατραπεί στην Γκερνίκα του 21ου αιώνα», επισήμανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στον αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων στην πόλη Γκερνίκα κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καταδικάσει την χρήση χημικών όπλων βάση του κεφαλαίου 7», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το κεφάλαιο 7 αφορά την επιβολή κυρώσεων και την εξουσιοδότηση χρήσης βίας από το Συμβούλιο Ασφάλειας.

Μια ανώτερη γαλλική διπλωματική πηγή τόνισε πως το Παρίσι έχει προετοιμάσει ένα κείμενο που επιθυμεί να θέσει προς συζήτηση με την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πριν το παρουσιάσει στην ρωσική πλευρά το συντομότερο δυνατόν.

«Η ιδέα δεν είναι να καταλήξουμε στην άσκηση βέτο από τους Ρώσους, αλλά να πραγματοποιήσουμε τη δέουσα συζήτηση μαζί τους για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων, την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας και την συγκρότηση ενός μηχανισμού για την επιβολή της εκεχειρίας», ανέφερε ο διπλωμάτης.

«Αν δεν συμμετάσχουν στο παιχνίδι, τότε δεν θα έχουμε ενδοιασμούς να θέσουμε το θέμα στο ΣΑ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει άσκηση ρωσικού βέτο», πρόσθεσε.