Συρία: Φονικές αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, διπλωματικός «πόλεμος» στον ΟΗΕ
Περισσότερους από εκατό νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες μετρά το Χαλέπι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, την ώρα που η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση να μπει «τέλος στον εφιάλτη».
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από δύο εβδομάδες κατέρρευσε, με το Χαλέπι, να δέχεται εδώ και τρεις ημέρες το ανηλεές σφυροκόπημα από αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας, ενώ περίπου 250.000 άμαχοι είναι παγιδευμένοι στις ανατολικές συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι εικόνες από τις συνοικίες του Χαλεπιού που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι κάτι περισσότερο από σκληρές. Παιδιά νεκρά ή βαριά τραυματισμένα, άνθρωποι εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια, κλάμα, πόνος, οργή, απόγνωση. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά, με τις ελλείψεις σε αίμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες να είναι σημαντικές.
Σύμφωνα με το CNNi, που επικαλείται διασώστες που βρίσκονται στο Χαλέπι, πολλοί τραυματίες πεθαίνουν καθώς δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό για να τους περιθάλψει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στο Χαλέπι έχουν απομείνει μόλις είκοσι γιατροί, τη στιγμή που οι τραυματίες ξεπερνούν-μόνο τις τελευταίες ημέρες- τους 300.
Ανατριχιαστική η φωτογραφία που αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο το αληθινό πρόσωπο του πολέμου: Μια μητέρα, αγκαλιά με το μωρό της, και δίπλα της το λίγο μεγαλύτερο παιδί της, μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού τους στο Χαλέπι, όλοι νεκροί, στο κρεβάτι τους.
Τα συντρίμμια όμως δεν κρύβουν μόνο θάνατο. Μέσω social media οι διασώστες από τα «Λευκά Κράνη» μοιράζονται τη στιγμή που ανασύρεται από τα συντρίμμια ζωντανό ένα κοριτσάκι, έπειτα από τρεις ώρες προσπαθειών.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν πλέον βοήθεια εδώ και δύο μήνες και από το Σάββατο δεν έχουν νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη Unicef.
Δραματική είναι η κατάσταση και στην πόλη Μαντάγια, όπου οργανώσεις αρωγής, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να μοιράσουν τρόφιμα στους κατοίκους.
Την ώρα που το Χαλέπι δέχεται τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από την αεροπορία του Άσαντ, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια ακόμη προσπάθεια ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εμφύλια σύρραξη.
REUTERS/Andrew Kelly
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μπουν απεύθυνε έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να «κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία.
«Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή (σε αυτή τη σύρραξη) θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» διερωτήθη ο Μπαν και καταδίκασε την χρήση στο Χαλέπι ιδιαίτερα ισχυρών βομβών που μπορούν να κατεδαφίσουν καταφύγια ή νοσοκομεία που έχουν εγκατασταθεί στα υπόγεια των κτιρίων.
«Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές.Η συστηματική και αδιάκριτη χρήση όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου», υπενθύμισε.
Για εγκλήματα πολέμου έκανε λόγο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και η Γαλλία, ενώ με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε στη Ρωσία η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ.
Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε η αξιωματούχος. «Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς» υπογράμμισε η ίδια.
H Ρωσία εμφανίζεται ως η υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας σε μια κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).
REUTERS/Andrew Kelly
«Αντί να επιδιώκουν την ειρήνη, η Ρωσία και ο Άσαντ κάνουν πόλεμο, χτυπώντας νοσοκομεία και διασώστες», είπε η Πάουερ, η οποία σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι στόχος των επιδρομών είναι τρομοκρατικά στοιχεία είπε πως «αυτό που υποστηρίζει η Ρωσία δεν είναι αντιτρομοκρατία, αλλά βαρβαρότητα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Πάουερς, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, αντέτεινε πως η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι σχεδόν αδύνατο τώρα», ενώ αναφερόμενος στην κατάρρευση της εκεχειρίας, μίλησε για «σαμποτάζ» της ένοπλης αντιπολίτευσης, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του κατά των ΗΠΑ κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν αδιάκριτα αντάρτες που μάχονται στη Συρία, ακόμα κι αν αυτοί συνεργάζονται με τζιχαντιστές.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού», ενώ ο Βρετανός συνάδελφός του Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.