Μέρκελ: Κάναμε λάθη αλλά πήραμε το μήνυμα
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγνκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και ότι η κατάσταση ξέφυγε “εκτός ορίων”. Η καγκελάριος χαρακτηρίζει "απογοητευτικό" το αποτέλεσμα της κάλπης στο Βερολίνο και υποστηρίζει ότι έλαβε το μήνυμα.
"Αν μπορούσα, θα γύριζα τον χρόνο πολλά, πολλά χρόνια πίσω, έτσι ώστε, με ολόκληρη την κυβέρνηση και με όλους τους αρμοδίους, να προετοιμαστώ καλύτερα γι αυτήν την κατάσταση, η οποία μας βρήκε μάλλον απροετοίμαστους το καλοκαίρι του 2015". Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι άμεση, γιατί "τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν σωστά όλα όσα έπρεπε να γίνουν", δηλώνει η Καγκελάριος, σύμφωνα με το Deutsche Welle.
Για αυτόν τον λόγο, επισημαίνει, "πρέπει από δω και μπρος να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας όλοι. Και εγώ η ίδια". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καγκελάριος στη διαδικασία του Δουβλίνου: "Κι εγώ είχα βασιστεί για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στη συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία, για να το πούμε απλά, απέλασε εμάς τους Γερμανούς από το πρόβλημα. Δεν ήταν καλό αυτό".
Σημαίνει αυτό ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αλλάξει την πολιτική της και θα προκρίνει μία πιο αυστηρή γραμμή; Η καγκελάριος αντιλαμβάνεται ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ζητεί αλλαγές στο προσφυγικό, αλλά, αφήνοντας ίσως και κάποιες αιχμές προς το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία", προειδοποιεί με σαφήνεια: "Αν αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θέλει να υποδεχθούμε σε αυτή τη χώρα ξένους, και ειδικά τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, τότε αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας, στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, αλλά κυρίως στα ηθικά θεμέλια της Χρισιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και στις δικές μου προσωπικές πεποιθήσεις. Σε αυτήν την πορεία δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε ούτε εγώ ούτε η CDU". Η Άνγκελα Μέρκελ υπενθυμίζει πάντως ότι τον τελευταίο καιρό έρχονται στη Γερμανία λιγότερoi πρόσφυγες και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται βέβαια στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, αλλά "κυρίως στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας", την οποία εξακολουθεί να θεωρεί "πολύ χρήσιμη και σημαντική".
Ζέεχοφερ: "Να αναζητήσουμε κοινή γραμμή"
Οι δηλώσεις Μέρκελ φαίνεται πως βρίσκουν ευήκοον ους στον επικεφαλής των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, τον παραδοσιακό εταίρο της CDU και της Μέρκελ, ο οποίος ωστόσο την είχε επικρίνει έντονα τους τελευταίους μήνες για την ήπια στάση της στο προσφυγικό, φτάνοντας στα όρια της σύγκρουσης.
Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο Ζέεχοφερ δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε πλέον μία κοινή γραμμή, ώστε να επιτύχουμε στις επόμενες εκλογές». Την Τρίτη ο επικεφαλής της CSU αναμένεται στο Βερολίνο για "σημαντικές συνομιλίες", όπως υποστηρίζει, και εξακολουθεί να ζητεί "ανώτατο όριο" στον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στη Γερμανία- κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, αρχίζουν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού. Η πρώτη πρόσκληση θα αποσταλεί στους χριστιανοδημοκράτες, που ήταν και ο κυβερνητικός εταίρος του Μίλερ στην περίοδο 2011-2016, αλλά θεωρείται απίθανο να συνεχιστεί ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών για άλλα 5 χρόνια, εκτός βέβαια αν βρεθεί και τρίτος σύμμαχος από τα πιο μικρά κόμματα.
Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με αριστερό πρόσημο, στην οποία θα συμμετέχουν τρία κόμματα: οι σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ήδη η συμπροεδρεύουσα της Linke, Κάτια Πίπινγκ, εξέφρασε την υποστήριξή της για μία "αριστερή στροφή" στο Βερολίνο, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέιλξη "μας δίνει θάρρος για νέες αριστερές πλειοψηφίες" σε όλη τη Γερμανία, ενόψει μάλιστα και των βουλευτικών εκλογών του 2017.