ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου η ομιλία του Τσόρτσιλ για την Ενωμένη Ευρώπη

Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου η ομιλία του Τσόρτσιλ για την Ενωμένη Ευρώπη
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συνομιλεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και τον Ιωσήφ Στάλιν, στο συνέδριο του Πότσδαμ, τον Ιούλιο του 1945 EPA/STR/φωτογραφία αρχείου

Ήταν 19 Σεπτεμβρίου 1946 όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά η πρόταση περί δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», από τα χείλη του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια της-περίφημης πια- ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ο Τσόρτσιλ, πρώην στρατιωτικός, πολεμικός ανταποκριτής και πρωθυπουργός της Βρετανίας (1940-1945 και 1951-1955), ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», πιστεύοντας πως μόνο μια ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να εγγυηθεί την ειρήνη.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης είχε τονίζει πως «η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να άγεται και να φέρεται από τις δυνάμεις του μίσους και την αντεκδίκησης που γεννήθηκαν από τις πληγές του παρελθόντος».

79I3642 7734 100

«Το πρώτο βήμα για την ανασύσταση της ευρωπαϊκής οικογένειας, της δικαιοσύνης, του ελέους και της ελευθερίας είναι η δημιουργία ενός είδους Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Μόνον έτσι οι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι του μόχθου θα μπορέσουν να ξαναγευθούν τις απλές χαρές και τις ελπίδες που νοηματοδοτούν τη ζωή», έλεγε ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ πριν από 70 χρόνια.

Απόσπασμα από την ομιλία του Τσόρτσιλ/Πηγή: www.churchillcentral.com

«Υπάρχει ένα φάρμακο που ... θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει όλη την Ευρώπη ... ελεύθερη και ... ευτυχισμένη. Το φάρμακο αυτό είναι να δημιουργήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή οικογένεια, στον βαθμό που μπορούμε, και να της δώσουμε μια δομή ικανή να της εξασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Την περίφημη ομιλία του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης "θυμήθηκε" και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με μια αναρτησή του στο Twitter αναφέρεται στον πρώτο "σπόρο της ευρωπαϊκής ένοποίησης".

Ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ διακρίθηκε, επίσης, ως ζωγράφος και συγγραφέας. Το 1953 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.