Πέθανε ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», που με το αίμα του έσωσε 2,4 εκατομμύρια μωρά

Ο Τζέιμς Χάρισον ενώ δωρίζει πλάσμα, τον Μάρτιο του 2011
Australian Red Cross Lifeblood via APΈνας από τους πιο παραγωγικούς αιμοδότες στον κόσμο, που με τη δωρεά πλάσματος έσωσε τη ζωή σε περίπου 2,4 εκατομμύρια μωρά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Ο Τζέιμς Χάρισον ήταν γνωστός στην Αυστραλία ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», καθώς το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, την ανοσοσφαιρίνη Anti-D. Η Anti-D χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων που χορηγούνται σε έγκυες μητέρες των οποίων το αίμα υπάρχει κίνδυνος να «επιτεθεί» στα αγέννητα μωρά τους.
Όπως αναφέρει το BBC News, ο Χάρισον είχε δεσμευτεί να γίνει αιμοδότης μετά από μεταγγίσεις που έλαβε στην ηλικία των 14 ετών, όταν υποβλήθηκε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος. Άρχισε να δίνει το πλάσμα του αίματός του όταν ήταν 18 ετών και συνέχισε να το κάνει κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τα 81 του χρόνια.
Η κόρη του Χάρισον, Τρέισι Μέλοουσιπ, δήλωσε ότι ο πατέρας της ήταν «πολύ περήφανος που έσωσε τόσες πολλές ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο. Πάντα έλεγε ότι δεν πονάει και ότι η ζωή που σώζεις μπορεί να είναι η δική σου».
Το 2005, o Χάρισον κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δωρήθηκε – έναν τίτλο που κατείχε μέχρι το 2022, όταν τον ξεπέρασε ένας άνδρας στις ΗΠΑ.
Γιατί χρειάζονται τα Anti-D εμβόλια
Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που ονομάζεται HDFN (αιμολυτική νόσος εμβρύου και νεογνού). Η πάθηση εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει πολύ το μωρό, προκαλώντας σοβαρή αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Ο Τζέιμς Χάρισον με τον εγγονό του, Τρέι
Australian Red Cross LifebloodΔεν είναι σαφές πώς το αίμα του Χάρισον έφτασε να είναι τόσο πλούσιο σε Anti-D, αλλά θεωρείται ότι οφείλεται στον μεγάλο όγκο μεταγγίσεων αίματος που έλαβε στα 14 του χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη αντισωμάτων Anti-D στο εργαστήριο, με την αναπαραγωγή αίματος και ανοσοποιητικών κυττάρων από δωρητές.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνωρίζατε πως οι θεραπείες με βάση το ανθρώπινο πλάσμα σώζουν καθημερινά ζωές ασθενών σε όλη την ΕΕ;

Η ομάδα της Life Pulse στο CNN Greece: Η καινοτομία που φέρνει την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή μας

Η εθνική προτεραιότητα της επάρκειας αίματος

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι μπορούν να λάβουν έως 1.297 ευρώ τον μήνα
02:00
Συντάξεις Μαΐου: Στο τέλος της εβδομάδας οι πρώτες καταβολές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
01:00
Voucher για laptop: Πώς θα πάρετε την επιδότηση έως 1.600 ευρώ - Προσοχή σε αυτά τα σημεία
00:30
Περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ το τριήμερο 13-16 Μαΐου
23:56.jpg?t=4gew-XRceRslwNK7C96W2w)