ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε το πρώτο διπλό αστέρι στο κέντρο του γαλαξία μας

Εντοπίστηκε το πρώτο διπλό αστέρι στο κέντρο του γαλαξία μας

Γαλαξίας

Pixabay

Πάνω από 5.000 πλανήτες και άστρα έχουν ανακαλυφθεί να βρίσκονται σε τροχιά σε όλο τον Γαλαξία με μία εξαίρεση. Ο λόγος για τον Τοξότη Α, την περιοχή που βρίσκεται κοντά στην μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, περιοχή που στερείται πλανητών και ορισμένων ειδών άστρων. 

Παρόλα αυτά, το φαινόμενο φαίνεται να... διαψεύδεται, καθώς, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εντοπίστηκε ένα διπλό άστρο κοντά στον Τοξότη Α.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ανατρέψει αρκετές θεωρίες που έβρισκαν απίθανο το ενδεχόμενο να επιβιώσει ένα τέτοιο αστρικό σύστημα λόγω των ακραίων βαρυτικών δυνάμεων που ασκούσε η μαύρη τρύπα.

Σημειώνεται ότι τα διπλά άστρα δεν είναι σπάνια.

Αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των αστρικών συστημάτων στον Γαλαξία.

Η ανακάλυψη - που έγινε από την ανάλυση δεδομένων 15 ετών που συλλέχθηκαν από το Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου στη Χιλή - θα μπορούσε να διευκολύνει πολύ τους αστρονόμους να βρουν πλανήτες κοντά στον Τοξότη Α.

Για πόσο μπορεί να αντέξει

Ακόμη, ερευνάται το ενδεχόμενο τα διπλά αστέρια να μπορούν να βρεθούν κοντά σε μαύρες τρύπες, αλλά μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα βάσει του κοσμικού χρόνου.

Το διπλό αστέρι, που ονομάζεται D9, πιστεύεται ότι έχει ηλικία μόλις 2,7 εκατομμυρίων ετών.

Δεδομένου ότι τα αστέρια μπορούν να επιβιώσουν για δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό το αστρικό σύστημα είναι ουσιαστικά νεογέννητο. Θα μπορούσε η έντονη βαρυτική δύναμη του Τοξότη Α να προκαλέσει τη συγχώνευσή του σε ένα ενιαίο αστέρι;

Πιθανώς, πιστεύουν οι αστρονόμοι, πιθανότατα μέσα σε μόλις ένα εκατομμύριο χρόνια.

«Αυτό κάνει το D9 ένα εξαιρετικό εύρημα».

«Αυτό παρέχει μόνο ένα σύντομο παράθυρο σε κοσμικές χρονικές κλίμακες για την παρατήρηση ενός τέτοιου δυαδικού συστήματος», δήλωσε η Emma Bordier, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία, πρώην φοιτήτρια του ESO και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Το σύστημα D9 παρουσιάζει σαφή σημάδια της παρουσίας αερίου και σκόνης γύρω από τα άστρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολύ νεαρό αστρικό σύστημα που πρέπει να σχηματίστηκε κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα», δήλωσε ο Michal Zajaček, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Masaryk της Τσεχίας και στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τι λένε οι αναλυτές

Παρόλο που έχουν βρεθεί αρκετά νεαρά αστέρια κοντά στον Τοξότη Α μέχρι τώρα, το γεγονός ότι υπάρχουν αστρικά συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν για λίγο κοντά σε μαύρες τρύπες ανατρέπει τα δεδομένα.

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο νομίζαμε», δήλωσε ο Florian Peißker, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Η ανακάλυψή αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε εικασίες για τους πλανήτες, καθώς αυτοί συχνά βρίσκονται γύρω από νεαρά άστρα», δήλωσε ο Peißker. Πρόσθεσε δε ότι «Φαίνεται εύλογο ότι η ανίχνευση πλανητών στο γαλαξιακό κέντρο είναι απλώς θέμα χρόνου.