ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μέγα οχυρό» 3.000 ετών αποκάλυψε drone στον Καύκασο - Σύνθεση 11.000 φωτογραφιών

Πανοραμική άποψη του χώρου των ανασκαφών, ανάμεσα σε δύο φαράγγια στην περιοχή του Καυκάσου στη Γεωργία

Nathaniel Erb-Satullo

Μια νέα έρευνα με drone αποκάλυψε ότι ένα οχυρό ηλικίας 3.000 ετών στα βουνά του Καυκάσου είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο από ό,τι πίστευαν οι αρχαιολόγοι, αναδιαμορφώνοντας την αντίληψή τους για τους οικισμούς της Εποχής του Χαλκού στην ανατολική Ευρώπη.

Το «μέγα οχυρό» που ονομάζεται Dmanisis Gora χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 1500 π.Χ. και του 500 π.Χ. στην περιοχή του Καυκάσου στη Γεωργία, στα σύνορα μεταξύ της Ευρώπης, της Ευρασιατικής Στέπας, και της Μέσης Ανατολής.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2023 σε ένα οχυρωμένο τμήμα ανάμεσα σε δύο βαθιά φαράγγια της περιοχής, αλλά μια μεταγενέστερη επίσκεψη το περασμένο φθινόπωρο, όταν η καλοκαιρινή βλάστηση είχαν πεθάνει, αποκάλυψε ότι το φρούριο θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, αναφέρει ο Independent.

Σύνθεση 11.000 φωτογραφιών από drone

Στη συνέχεια οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα πρόσθετων οχυρώσεων και άλλων κατασκευών εκτός της περιοχής του εσωτερικού φρουρίου. Και όταν διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να αποκτήσουν αίσθηση του μεγέθους της περιοχής από το έδαφος, χρησιμοποίησαν ένα drone για να ερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν τα ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της.

Τμήμα του εξωτερικού τοίχους ανάμεσα σε δύο στύλους ηλεκτρικής ενέργειας, που δίνουν την αίσθηση του μεγέθους του

Nathaniel Erb-Satullo

«Το drone τράβηξε σχεδόν 11.000 φωτογραφίες, οι οποίες συνδέθηκαν μεταξύ τους με τη χρήση προηγμένου λογισμικού για την παραγωγή υψηλής ανάλυσης ορθοφωτογραφιών – σύνθετων εικόνων που δείχνουν κάθε σημείο σαν να κοιτάζατε ευθεία προς τα κάτω», δήλωσε ο Δρ. Nathaniel Erb-Satullo από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Cranfield, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτά τα σύνολα δεδομένων μας επέτρεψαν να εντοπίσουμε λεπτά τοπογραφικά χαρακτηριστικά και να δημιουργήσουμε ακριβείς χάρτες όλων των οχυρωματικών τειχών, των τάφων και άλλων πέτρινων κατασκευών εντός του εξωτερικού οικισμού», είπε.

Πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε λεπτομερώς στο περιοδικό Antiquity, αποκάλυψε ότι ο χώρος ήταν πάνω από 40 φορές μεγαλύτερος από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, με έναν μεγάλο εξωτερικό οικισμό που προστατευόταν από ένα οχυρωματικό τείχος ενός χιλιομέτρου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις φωτογραφίες με κατασκοπευτικές δορυφορικές εικόνες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για να καταλάβουν ποια από τα χαρακτηριστικά ήταν πρόσφατα και διαπίστωσαν ότι τμήματα του αρχαίου οικισμού είχαν υποστεί ζημιές από τη σύγχρονη γεωργία.

Περιγράμματα δομών στον εξωτερικό οικισμό του οχυρού

Nathaniel Erb-Satullo

Υποψιάζονται ότι το φρούριο επεκτάθηκε μετά τις αλληλεπιδράσεις του με τις μετακινούμενες κτηνοτροφικές ομάδες της περιοχής, με τον μεγάλο εξωτερικό οικισμό του πιθανότατα να επεκτείνεται και να συρρικνώνεται ανάλογα με τις εποχές.

Ελπίζουν σε περαιτέρω μελέτες που θα ρίξουν φως στην πυκνότητα του πληθυσμού, τις μετακινήσεις των ζώων και τις γεωργικές πρακτικές αυτής της κρίσιμης περιοχής στο σταυροδρόμι της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης