ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τον μύθο ότι η δίαιτα paleo στηριζόταν στο κρέας

Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τον μύθο ότι η δίαιτα paleo στηριζόταν στο κρέας

Φωτογραφία από τις ανασκαφές στο Ισραήλ όπου βρέθηκαν νέα στοιχεία για τη δίαιτα της παλαιολιθικής εποχής

Gesher Benot Ya'akov team

Οι αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε φυτικές τροφές, ιδίως αμυλούχα φυτά, ως κύρια πηγή ενέργειας. Πρόκειται για εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η δίαιτα paleo (ή παλαιολιθική δίαιτα)των αρχαίων ανθρώπων ήταν κυρίως βασισμένη στο κρέας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, διαπίστωσε ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου δεν βασίζονταν αποκλειστικά σε ζωικές πρωτεΐνες, αλλά κατανάλωναν ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφών όπως βελανίδια, δημητριακά, όσπρια και υδρόβια φυτά.

Σύμφωνα με τον Independent, Ισραηλινοί επιστήμονες αξιολόγησαν κόκκους αμύλου ηλικίας περίπου 780.000 ετών, που αποκαλύφθηκαν σε έναν οικισμό που βρίσκεται στις όχθες της αρχαίας λίμνης Χούλα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πάνω από 20 στρώματα οικισμού, απολιθωμένα υπολείμματα ζώων και υπολείμματα φυτών, όπως σπόροι και καρποί.

Οι επιστήμονες βρήκαν κόκκους αμύλου σε αρχαία σφυριά και αμόνια από βασάλτη που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι των ανθρώπων για να σπάνε και να συνθλίβουν φυτικές τροφές.

«Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των φυτικών τροφών στην εξέλιξη των προγόνων μας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Hadar Ahituv.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα αφήγηση ότι η διατροφή των αρχαίων ανθρώπων βασιζόταν κυρίως στο κρέας, όπως υποδηλώνει η δημοφιλής δίαιτα paleo. Πολλές από αυτές τις δίαιτες, λένε οι ερευνητές, βασίζονται στην εύρεση μεγάλου αριθμού ζωικών υπολειμμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ οι φυτικές τροφές σπάνια διατηρούνται.

Ο βασικός ρόλος των φυτών

Τα νέα ευρήματα αμυλούχων κόκκων σε αρχαία εργαλεία προσφέρουν αποδείξεις για τον βασικό ρόλο που έπαιζαν τα φυτά στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επιπλέον, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η ικανότητα των πρώτων ανθρώπων να επεξεργάζονται τα φυτά με τη χρήση εργαλείων θα μπορούσε να είναι ενδεικτική ενός υψηλού επιπέδου συνεργασίας και κοινωνικής δομής.

Το ποικίλο φάσμα των φυτικών πόρων που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι τόσο από υδάτινο όσο και από χερσαίο περιβάλλον δείχνει μια βαθιά γνώση του περιβάλλοντός τους, παρόμοια με τους σύγχρονους ανθρώπους σήμερα, σημειώνουν στη μελέτη.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη σημασία των φυτικών τροφών στην εξελικτική μας ιστορία και αναδεικνύουν την ανάπτυξη πολύπλοκων συμπεριφορών που σχετίζονται με την τροφή», γράφουν.