Τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν είστε σε δίαιτα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η πλειοψηφία των διαιτολόγων θα σας αποτρέψει από μια περιοριστική δίαιτα.
Οι περιοριστικές δίαιτες είναι ένας τρόπος διατροφής που μειώνει τις θερμίδες κάτω από τις ενεργειακές ανάγκες κάποιου και/ή περιορίζει τα μακροθρεπτικά συστατικά ή τις ομάδες τροφίμων που τρώει ένα άτομο, εξηγεί στο CNNi η Jennifer Rollin, ιδρύτρια του Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ.
Τέτοιες δίαιτες δεν είναι βιώσιμες, λέει η Rollin. Μπορεί να μην καλύπτουν τις ανάγκες σας σε θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά ή μπορεί να ενθαρρύνουν συμπεριφορές αδηφαγίας και να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό και το σώμα σας.
Αλλά πώς ξέρετε πότε μια δίαιτα είναι περιοριστική ή πότε απλώς κάνετε επιλογές με γνώμονα την υγεία ή τη μακροζωία; Αν διαπιστώσετε ότι βασίζετε τις επιλογές σας στην ελπίδα να χάσετε βάρος ή αν η διατροφή σας αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, είναι πιθανό να ακολουθείτε μια περιοριστική δίαιτα, λέει η Natalie Mokari, διαιτολόγος με έδρα τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.
Και για αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας σχετικά με τη διατροφή σας.
1. Πόσο συχνά σκέφτεστε το φαγητό;
Ένας τρόπος για να αξιολογήσετε τη διατροφή σας είναι να εξετάσετε πόσο συχνά σκέφτεστε το φαγητό.
Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να είστε σε θέση να τρώτε ό,τι χρειάζεται το σώμα σας και να προχωράτε μπροστά. Αλλά όταν βρίσκονται σε περιοριστική δίαιτα, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν εμμονή με το τι έφαγαν, τι θα φάνε και την ντροπή που νιώθουν αφού έχουν φάει, λέει η Mokari.
Ο περιορισμός μπορεί να κάνει τις κοινωνικές συναθροίσεις λιγότερο διασκεδαστικές και τα γεύματα λιγότερο ικανοποιητικά, ενώ το να καταλάβετε πώς να τρώτε μπορεί να γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης.
«Αρχίζει να εμποδίζει την απόλαυση στην καθημερινή ζωή», συμπληρώνει. «Μπορεί να δημιουργήσει πολλές εμμονικές συμπεριφορές. ... Το φαγητό δεν είναι για να το σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο».
2. Πόσο άκαμπτοι είστε;
Ένας άλλος καλός δείκτης είναι η ευελιξία σας γύρω από το στυλ διατροφής που ακολουθείτε, λέει η Rollin. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας προτίμησης στο φαγητό ή ενός τρόπου διατροφής που κάνει κάποιον να αισθάνεται καλά σε σχέση με ένα σύνολο άκαμπτων κανόνων που πρέπει να ακολουθηθούν», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτές οι εντολές συχνά συνοδεύονται από ενοχές και ντροπή.
Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας στις οποίες ένα τρόφιμο πρέπει να αποκοπεί εντελώς, αλλά κατά τα άλλα μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να προσεγγίσει το συγκεκριμένο τρόφιμο με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι προσπαθείτε να περιορίσετε το τυρί. Λέτε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ τυρί ή μπορείτε να είστε πιο άνετοι, προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στο πλατό μαζί με το τυρί, ώστε να τρώτε λιγότερο από αυτό; «Αντί να κοιτάτε τι μπορείτε να κόψετε», λέει η Rollin, «δείτε τι μπορείτε να προσθέσετε».
3. Μπορείτε να φάτε μόνο ένα μικρό κομμάτι;
Με τους πελάτες της, η Mokari αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον κανόνα 80/20. Το 80% του χρόνου εστιάζουν στο να καταναλώνουν αυστηρά τρόφιμα που ορίζει μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, και το 20% του χρόνου υπάρχει μεγαλύτερη επιείκεια, είπε.
Και αυτό δεν γίνεται μόνο ώστε να μείνει χώρος για διασκέδαση. Αυτή η προσέγγιση βοηθά επίσης στην απομάκρυνση από μια περιοριστική νοοτροπία. «Αν βάζετε όλους αυτούς τους κανόνες γύρω από ορισμένα τρόφιμα, θα νιώσετε ότι χάνετε το μέτρο», λέει η Mokari.
Το να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας γύρω από συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε πολύ περιοριστικοί στη διατροφή σας, συμφωνεί η Rollin. Και αυτό μπορεί να είναι σωματικά περιοριστικό με το να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει το φαγητό ή διανοητικά περιοριστικό με το να ντρέπεστε τη στιγμή που το τρώτε και μετά, λέει.
Με πληροφορίες από: 3 questions you need to ask yourself about your diet by Madeline Holcombe, CNN