ΚΟΣΜΟΣ

Άντεξε στους 982 βαθμούς Κελσίου το «Parker Solar Probe» - Η πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο

Άντεξε στους 982 βαθμούς Κελσίου το «Parker Solar Probe» - Η πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο

Η προσέγγιση του Parker Solar Probe στον Ήλιο

Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP

Ασφαλές είναι το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe, αφού την παραμονή Χριστουγέννων πραγματοποίησε με επιτυχία την πλησιέστερη προσέγγιση του Ήλιου, που έχει γίνει ποτέ από οποιοδήποτε ανθρωπογενές αντικείμενο.

Το διαστημόπλοιο πέρασε μόλις 6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του ουράνιου σώματος, πετώντας από την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου που ονομάζεται ηλιακό στέμμα ή κορώνα.

Η ομάδα επιχειρήσεων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ έλαβε το σήμα από τον ανιχνευτή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (26/12).

Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου.

Τελικά, κινούμενο με ταχύτητα έως και 692.000 χιλιόμετρα την ώρα, το διαστημόπλοιο άντεξε θερμοκρασίες έως και 982 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τη NASA, η ταχύτητα αυτή θα του επέτρεπε να φθάσει από το Τόκιο στην Ουάσινγκτον σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Σκοπός είναι να ανακαλύψει τα «μυστικά» του Ήλιου, όπως είναι για παράδειγμα οι ηλιακές καταιγίδες που έχουν αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες μας.

«Μια τολμηρή αποστολή»

Το μη επανδρωμένο σκάφος της NASA ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μια επταετή αποστολή.

Ο ερευνητής Αρίκ Πόσνερ που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα της αποστολής δήλωσε πως ανυπομονεί να λάβει την πρώτη ενημέρωση από το διαστημικό σκάφος, ώστε να αντλήσει δεδομένα και να εξάγει συμπεράσματα. Είναι μια «τολμηρή αποστολή» της NASA, ένα ιστορικό «επίτευγμα» με στόχο «να απαντηθούν μακροχρόνια ερωτήματα» σχετικά με το σύμπαν εξηγεί.

Tο Parker Solar Probe θα επιχειρήσει άλλες δύο φορές να προσεγγίσει τον Ήλιο προκειμένου να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα: στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου του 2025.