ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ εμπνευσμένο από γάτα σχεδίασαν οι Κινέζοι για προσεδάφιση σε αστεροειδείς

Η προσεδάφιση στον αστεροειδή Ριούγκου όπως καταγράφηκε από την κάμερα του ρομπότ της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2018

JAXA vía AP

Με έμπνευση από την ικανότητα της γάτας να στρίβει το σώμα της στον αέρα και να προσγειώνεται στις πατούσες της κάθε φορά που πέφτει, Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομπότ για προσεδάφιση σε περιβάλλοντα χαμηλής βαρύτητας, που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση των αστεροειδών.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Χαρμπίν στη βορειοανατολική Κίνα ανέπτυξαν ένα ειδικό σύστημα ελέγχου για το τετράποδο ρομπότ, το οποίο είναι ικανό να κινεί τα τέσσερα πόδια του με συντονισμένο τρόπο και μπορεί να προσαρμόζει τη στάση του στον αέρα για να πραγματοποιεί άψογες προσεδαφίσεις, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Astronautical Sciences.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες έλεγξαν κατά πόσον το ρομπότ θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει ελιγμούς σε διαστημικά περιβάλλοντα χαμηλής βαρύτητας, όπως οι αστεροειδείς. Σε τέτοια περιβάλλοντα, ακόμη και το παραμικρό λάθος στον συγχρονισμό των ποδιών ενός τέτοιου ρομπότ μπορεί να προκαλέσει την πτώση και τη συντριβή του.

«Στο περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας αυτών των μικρών ουράνιων σωμάτων, τα ρομπότ υφίστανται εκτεταμένες περιόδους ελεύθερης πτώσης κατά τη διάρκεια κάθε άλματος. «Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος για να διορθωθούν τυχόν αποκλίσεις ύψους που προκαλούνται από το άλμα, εξασφαλίζοντας μια ασφαλή προσεδάφιση ή προσαρμόζοντας τη γωνία εκτροπής για να τροποποιηθεί η μελλοντική τους τροχιά», έγραψαν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν το εμπνευσμένο από τη γάτα ρομπότ για αρκετές ώρες σε μια εικονική προσομοίωση. Όπως λένε, το ρομπότ έμαθε να προσαρμόζει τις κινήσεις του για μια σταθερή προσεδάφιση μέσα σε περίπου επτά ώρες.

Το εμνευσμένο από γάτα κινέζικο ρομπότ έμαθε να προσεδαφίζεται πάντα στα τέσσερα πόδια του με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Journal of Astronautical Sciences

Περαιτέρω πειράματα σε μια πλατφόρμα προσομοίωσης μικροβαρύτητας επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης. «Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια δοκιμαστική πλατφόρμα προσομοίωσης μικροβαρύτητας για τετράποδα ρομπότ που χρησιμοποιούν τεχνολογία αερανάρτησης, επικυρώνοντας την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής ελέγχου μέσω πρωτότυπων πειραμάτων», γράφουν οι ερευνητές.

Πόδια που χοροπηδάνε αντί για ρόδες

Από το 2018, όταν η η Ιαπωνία έγραψε ιστορία προσεδαφίζοντας δύο μικρά ρομπότ στον βραχώδη αστεροειδή Ριούγκου, περίπου 280 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, επιστήμονες και διαστημικές υπηρεσίες κατασκευάζουν νέους τύπους ρομπότ για την εξερεύνηση αστεροειδών και φεγγαριών.

Η εξαιρετικά ασθενής βαρύτητα και τα βραχώδη εδάφη τέτοιων μικρών ουράνιων σωμάτων δεν ευνοούν τα τροχοφόρα οχήματα. Για το λόγο αυτό κατασκευάζονται ρομπότ που χοροπηδούν τα οποία θα μπορούν να εξερευνήσουν αστεροειδείς και να αναζητήσουν πολύτιμα ορυκτά όπως πλατίνα και άλλα σπάνια μέταλλα.

Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε το τρίποδο ρομπότ με την ονομασία SpaceHopper, για πλοήγηση σε περιβάλλοντα χαμηλής βαρύτητας όπως οι αστεροειδείς και τα φεγγάρια, που παρουσίασαν νωρίτερα φέτος, ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης