ΚΟΣΜΟΣ

Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ θέλει ο Ζελένσκι

Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ θέλει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Την ιδέα να αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία έως ότου η χώρα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουρκανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς τη Δευτέρα (9/12).

Η δήλωσε έγινε ενώ η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εντείνει τις συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό του 33μηνου πολέμου με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, η οποία έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να λάβει πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επέμενε καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψει τη Ρωσία να εξαπολύσει νέα εισβολή μετά τη διακοπή των σημερινών εχθροπραξιών.

«Ένα απόσπασμα στρατευμάτων από τη μία ή την άλλη χώρα θα μπορούσε να είναι παρόν στην Ουκρανία για όσο διάστημα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά γι' αυτό πρέπει να έχουμε μια σαφή κατανόηση του πότε η Ουκρανία γίνεται μέλος της ΕΕ και πότε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, όταν έθεσε το ενδεχόμενο να στείλουν ευρωπαϊκά κράτη στρατεύματα στην Ουκρανία, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει συναίνεση επί του θέματος.

«Ακόμα και αν μας καλέσουν στο ΝΑΤΟ, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ποιος εγγυάται την ασφάλειά μας; Μπορούμε να το σκεφτούμε αυτό και να εργαστούμε πάνω στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η «Ουκρανία θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Χωρίς αμφιβολία, μια διπλωματική λύση θα έσωζε περισσότερες ζωές. Το επιδιώκουμε».

«Μπορείτε να ασκήσετε δύναμη μόνο εάν η Ουκρανία είναι ισχυρή. Μια ισχυρή Ουκρανία πριν από οποιαδήποτε διπλωματία σημαίνει μια ισχυρή (Ουκρανία) στο πεδίο της μάχης», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κίεβο χρειάζεται βοήθεια για να γίνει ισχυρότερο.

Στο στενό κύκλο του Ζελένσκι, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει στο πεδίο της μάχης, κάποιο είδος διαπραγματεύσεων θα είναι απαραίτητο σύντομα.

Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει να καλέσει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά άμεσα επίσης από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα του είναι απίθανο να γίνει δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ επί του παρόντος, αλλά ζήτησε για μια ακόμη φορά επίσημη πρόσκληση για να ενταχθεί στη συμμαχία.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε στο Παρίσι με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει σύντομα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Επειδή είναι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά πολλά εξαρτώνται από τη γνώμη του» δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το να το συζητάμε αυτό με τον Τραμπ τώρα, πριν αναλάβει τη θέση του στον Λευκό Οίκο, δεν έχει τόσο πολύ νόημα».

Στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο Τραμπ θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο μετά τη ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ υπήρξαν μακράν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν φαίνονται προς το παρόν ικανοί ή πρόθυμοι να καλύψουν το κενό σε περίπτωση που ο Τραμπ σταματήσει ή μειώσει σημαντικά την αμερικανική βοήθεια.