ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στο «ναι» του Νετανιάχου για την κατάπαυση πυρός στο Λίβανο

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

Τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο την Τρίτη (26/11). 

Ύστερα από την έγκριση από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης (26/11), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο σε μια κίνηση που θεωρείται τυπική.

Εστίαση στην ιρανική απειλή

Ο πρωθυπουργός ανέφερε το Ιράν ως τον πρώτο λόγο για την κατάπαυση και πρόσθεσε ότι δεν θα επεκταθεί σε αυτόν. Η Χεζμπολάχ είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα στο Λίβανο.

Για τον στρατό

Ένας δεύτερος λόγος, είπε, ήταν να «δώσουμε στις δυνάμεις μας μια ανάσα και να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».

Διαχωρισμός των μετώπων

Ο τρίτος ήταν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.«Η Χαμάς υπολόγιζε στη Χεζμπολάχ να πολεμήσει στο πλευρό της. Με τη Χεζμπολάχ εκτός εικόνας, η Χαμάς έμεινε μόνη της. Θα αυξήσουμε την πίεσή μας στη Χαμάς και αυτό θα βοηθήσει» να απελευθερωθούν οι όμηροι που βρίσκονται ακόμη στον θύλακα, είπε.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι η διάρκεια της εκεχειρίας θα «εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στο Λίβανο». Είπε ότι το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία με επανεξοπλισμό, σκάψιμο σηράγγων, εκτόξευση ρουκετών ή ανοικοδόμηση της υποδομής της κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

«Με την πλήρη κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών, διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο θα ανακοινωθεί επίσημα στις 10 μ.μ. και θα τεθεί σε ισχύ στις 10 π.μ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νότιο Λίβανο σε διάστημα 60 ημερών, με τη Χεζμπολάχ να παραμένει βόρεια του ποταμού Λιτάνι περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων.

Για να καλυφθεί το κενό ασφαλείας, ένας ενισχυμένος εθνικός στρατός του Λιβάνου και στρατεύματα από την Unifil, την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, πρόκειται να καλύψουν τις θέσεις τους.

Στο πλαίσιο της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας ένας Αμερικανός στρατηγός θα εγκατασταθεί στην περιοχή και θα δημιουργηθούν δύο κέντρα ελέγχου για τους σκοπούς της κίνησης - το ένα στη Βηρυτό και το άλλο στο Σαφέντ.

Η συμφωνία επιτρέπει στο Ισραήλ να επέμβει στρατιωτικά στο Λίβανο εάν εντοπίσει άμεση απειλή από τη Χεζμπολάχ. Στην περίπτωση μιας λιγότερο άμεσης απειλής, όπως ο εντοπισμός μιας σήραγγας νότια του Λιτάνι, το Ισραήλ θα το αναφέρει σε μια επιτροπή πέντε χωρών, τους defacto εγγυητές, που εποπτεύεται από τις ΗΠΑ.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου στο οποίο δηλώνει ότι είναι υπερήφανος για την «αντοχή» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στο βορρά και λέει ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει τους πολίτες του βορρά στα σπίτια τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να «ολοκληρώσει την καταστροφή της Χαμάς».

«Η εκεχειρία έχει στρατηγική σημασία για το Ισραήλ», πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι χωρίς την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Χεζμπολάχ, η Χαμάς θα βρεθεί σε απομόνωση, άρα θα ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων.

Σχετικά με τον Λίβανο, είπε ότι «εξετάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα».

«Γι' αυτό απόψε θα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο», τόνισε.

«Αυτή δεν είναι η ίδια Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Η Χεζμπολάχ επέλεξε να μας επιτεθεί από εκεί στις 8 Οκτωβρίου. Την γυρίσαμε δεκαετίες πίσω. Εξοντώσαμε τον Νασράλα, εξοντώσαμε όλα Τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και χιλιάδες τρομοκράτες, και καταστρέψαμε το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της σε ρουκέτες και την υποδομή που έχτισε κοντά στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τόνισε στη συνέχεια.

Άμεση εφαρμογή ζητά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει γρήγορα» και να «εφαρμόσει άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ο Μικάτι πρόσθεσε ότι ο λαός της Βηρυτού «υπέμεινε πολλά σήμερα, όπως ανέκαθεν σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για ολόκληρο τον Λίβανο».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προέβη σε αυτή τα σχόλια αυτά στο X λίγο μετά την επιβεβαίωση του Νετανιάχου σε ομιλία του ότι οι υπουργοί του θα εγκρίνουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απόψε.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο

Το διάγγελμα έγινε ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Ισραηλινοί σφυροκοπούσαν στόχους στο Λίβανο ενώ στρατιώτες πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στην περιοχή του ποταμού Λιτάνι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ολοκληρώνεται μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα.

«Ένα από τα πράγματα που επιδιώκει η Χαμάς από την πρώτη μέρα είναι να βάλει και άλλους στη μάχη, να δημιουργήσει πολλαπλά μέτωπα... και όσο πίστευε ότι αυτό ήταν εφικτό, αυτός είναι ένας από τους λόγους που απέφευγε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τερματιστεί η σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με ομολόγους του στην G7 στην Ιταλία. «Αν δει ότι το ιππικό δεν είναι καθ οδόν, αυτό μπορεί να της δώσει κίνητρο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης