ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κανάλια ψαρέματος 4.000 ετών - Τα χρησιμοποιούσαν οι Μάγια

Από αρχαιολογικό χωρο των Μάγια στο Γιουκατάν του Μεξικού.

AP

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως ένα δίκτυο χωμάτινων καναλιών 4.000 ετών στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο σημερινό Μπελίζ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances, αποκαλύπτουν την πρώιμη ικανότητα των ανθρώπων της περιοχής να τροποποιούν το τοπίο, πολύ πριν από την ακμή του πολιτισμού των Μάγια.

Οι ερευνητές ανασκάπτουν ιζήματα που θα ακολουθήσουν για να τους βοηθήσουν να χρονολογήσουν τα στοιχεία μιας μεγάλης κλίμακας προκολομβιανής εγκατάστασης παγίδευσης ψαριών στο Μπελίζ.

ΑP

Χρησιμοποιώντας drones και δορυφορικές εικόνες από το Google Earth, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κανάλια που εκτείνονται για μίλια μέσα από υγροτοπικές περιοχές. Η Έλενορ Μπακ, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire, δήλωσε ότι οι αεροφωτογραφίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη αυτού του μοναδικού σχεδίου.

Οι ανασκαφές στο καταφύγιο άγριας ζωής Κρουκ Τρι αποκάλυψαν ότι τα κανάλια, σε συνδυασμό με λιμνούλες, χρησιμοποιούνταν για την αλίευση γλυκού νερού, όπως γατόψαρα. Εργαλεία όπως «αγκαθωτά δόρατα», που εντοπίστηκαν κοντά, φαίνεται να χρησιμοποιούνταν για ψάρεμα.

Οι κατασκευαστές αυτών των καναλιών, ημινομάδες της περιοχής, δημιούργησαν ένα λειτουργικό υδρολογικό σύστημα, το οποίο διατηρήθηκε για πάνω από 1.000 χρόνια.

Η μελέτη φωτίζει τη σχέση μεταξύ των πρώιμων κοινοτήτων και της μεταγενέστερης ανάπτυξης του πολιτισμού των Μάγια. Οι πρώιμες αυτές τροποποιήσεις του τοπίου μπορεί να έθεσαν τις βάσεις για τις μεγαλοπρεπείς πυραμίδες και τα σύνθετα μνημεία που οι Μάγια δημιούργησαν αργότερα.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως σε μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της προϊστορίας της Κεντρικής Αμερικής, συνδέοντας τη ζωή των πρώιμων κατοίκων της περιοχής με την άνθηση του πολιτισμού των Μάγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης