ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο και μοναδικό παγωτατζίδικο με αστέρι Michelin στον κόσμο

Ο ιδρυτής του Minimal, Arvin Wan, επί το έργον

Minimal

Ανάμεσα στα 10 εστιατόρια της Ταϊβάν που έλαβαν φέτος το πρώτο τους αστέρι Michelin (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των βραβευμένων εστιατορίων του νησιού σε 49), είναι και ένα… παγωτατζίδικο, το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο. Πρόκειται για το Minimal, στην πόλη Ταϊτσούνγκ.

Η λιτή γκρι και σκούρα ανθρακί πρόσοψή του το κάνει να μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό αρχιτεκτονικό γραφείο. Απλώνεται σε δύο ορόφους, με ένα τμήμα αφιερωμένο στο take away και ένα τμήμα dine-in, που προσφέρει μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων.

«Εστιάζοντας στον πάγο και το παγωτό, επιστρώνει επιδέξια γεύσεις και υφές μέσω εναλλαγών θερμοκρασίας και δημιουργικών συνδυασμών, χρησιμοποιώντας μοναδικά τοπικά συστατικά από την Ταϊβάν», αναφέρει ο οδηγός Michelin για το Minimal.

Ο ιδρυτής του Minimal, Arvin Wan, έχει εμμονή με τον πάγο από τότε που ήταν παιδί. «Η οικογένειά μου είχε ένα δίπορτο ψυγείο με ενσωματωμένη παγομηχανή. Έτρωγα παγάκια κάθε μέρα», θυμάται. Από μικρός πειραματιζόταν βάζοντας διάφορα τρόφιμα στην κατάψυξη και όταν μεγάλωσε γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής.

Αποφοιτώντας, ο Wan ξεκίνησε να εργάζεται ως σεφ σε εστιατόρια, και αργότερα ως σεφ ζαχαροπλαστικής. Το 2016 συνίδρυσε με φίλους το εστιατόριο Sur-, το οποίο κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2021. Ο ίδιος αποχώρησε το 2019 για να αφοσιωθεί στο πραγματικό του πάθος – το παγωτό.

Μόλις έξι γεύσεις takeaway (που αλλάζουν τακτικά) προσφέρει το Minimal

Minimal

«Αγαπώ πραγματικά μόνο τον πάγο και το παγωτό. Δεν αισθάνομαι το ίδιο για τα άλλα επιδόρπια. Ήθελα απλώς να φτιάχνω παγωτό, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από τη σκοπιά ενός εστιατορίου – δεν μπορείς να σερβίρεις παγωτό ως επιδόρπιο όλο το χρόνο», λέει.

Μενού επτά πιάτων που φτάνουν μέχρι -196°C

Έτσι, το 2021, το Minimal άνοιξε τις πόρτες του. Στο τμήμα takeaway που υπάρχει στο ισόγειο, προσφέρονται μόλις έξι ιδιόμορφες γεύσεις παγωτού που ανανεώνονται συνεχώς. Δύο από τις πιο πρόσφατες είναι το biluochun (ένα είδος πράσινου τσαγιού) με ζαχαροκάλαμο και ένα βότανο που ονομάζεται Angelica morii, καθώς και πευκοβελόνες με έλαιο σπόρων καμέλιας και πράσινα ταϊβανέζικα βότανα.

Tο παγωμένο γλειφιτζούρι -40°C Wild Ginger Flower

Minimal

Το εστιατόριο 20 θέσεων στον επάνω όροφο σερβίρει ένα μενού επτά πιάτων που «παίζει» με τα τρόφιμα σε διαφορετικές, κυρίως υπό το μηδέν, θερμοκρασίες. Κάθε πιάτο έχει πάρει το όνομά του από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται, και το τρέχον μενού ξεκινάει με ένα μισολιωμένο ορεκτικό, το 0°C Loquat/Pear. Ακολουθεί το μοναδικό ζεστό πιάτο του γεύματος, ένα ντάμπλινγκ ρυζιού ανάμεσα σε δύο τραγανές τηγανίτες, με τίτλο 180°C Rice/Edamame.

To πιο ψυχρό πιάτο του γεύματος είναι το -196°C Strawberry/Roselle/Cream, με υγρό άζωτο και παγοκρυστάλλους

Minimal

Η εμπειρία συνεχίζεται με το παγωμένο γλειφιτζούρι -40°C Wild Ginger Flowers/Sake, το πιάτο με θρυμματισμένο πάγο -5°C Whisky/Pineapple/Magnolia, το παγωτό -12°C Snakeweed/Perilla/Anise και στη συνέχεια το πολύ ψυχρό πιάτο -196°C Strawberry/Roselle/Cream, με υγρό άζωτο και παγοκρυστάλλους. Το γεύμα ολοκληρώνεται με ένα ζεστό γλυκό στους 40°C που συνοδεύεται από παγωτό longan/osmanthus.

Με πληροφορίες από: There’s only one Michelin-starred ice cream shop in the world. And it’s in Taiwan by Maggie Hiufu Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης