Αποφασίζει ο Νετανιάχου για τον πόλεμο στο Λίβανο - Αυτή είναι η πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα
Θετικές εξελίξεις σε δύο μέτωπα προσδοκούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο μεσανατολικό, καθώς το βράδυ της Τρίτης (29/10) οι διαβουλεύσεις στο Ισραήλ ήταν πυρετώδεις σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο γύρω από τον τερματισμό του πολέμου στο Λίβανο, αλλά και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Σύμφωνα με πηγές του «Channel 12», στο διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης (29/10), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «ζύγιζε» την πρόταση που συνέταξε ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει εάν θα προωθήσει τους όρους για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, αξιοποιώντας τις «νίκες» που πέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες κόντρα στη σιιτική οργάνωση τις τελευταίες εβδομάδες, ή εάν θα επεκτείνει τη συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο.
Στο τραπέζι του Συμβουλίου εκτός από τους Νετανιάχου και Ντέρμερ, βρίσκονταν ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.
Το ρεπορτάζ του «Channel 12» ανέφερε ότι πιο ένθερμος υποστηρικτής του τερματισμού του πολέμου στο Λίβανο ήταν ο Χαλέβι, τονίζοντας ότι είναι εφικτό να προχωρήσει σε έναν διαχωρισμό των διαπραγματεύσεων, με το μέτωπο της Γάζας να αποτελεί διαφορετική περίπτωση.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Τελ Αβίβ ανέφεραν πως μεταξύ των προτάσεων Ντέρμερ, οι οποίες καταρτίστηκαν με τη συμβολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνουν τα εξής:
- Μια βελτιωμένη έκδοση του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ (βάσει του οποίου τερματίστηκε ο πόλεμος του Λιβάνου το 2006), που απαιτεί από τους μαχητές της Χεζμπολάχ να αποσυρθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
- Ισχυρή ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα.
- Διεθνής μηχανισμός εποπτείας και επιβολής των συμφωνηθέντων όρων.
- Εγγυημένη ελευθερία επιχειρήσεων για τον IDF εάν υπάρξουν «απειλές που πρέπει να απομακρυνθούν».
- Αποτροπή της Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει εκ νέου στο μέλλον πολεμικό εξοπλισμό.
- Κατάπαυση του πυρός 60 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως μέχρι και αργά το βράδυ δεν ήταν σαφές εάν ο Νετανιάχου θα αποδεχτεί την πρόταση του Ντέρμερ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου φέρεται να είχε προηγουμένως διαβουλεύσεις με αρκετούς υπουργούς του, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γκαλάντ ήταν απόντας.
Ωστόσο, εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να προωθήσει την πρόταση, αυτό θα έχει επιπτώσεις στο Ιράν και τη Γάζα, αναφέρει το δημοσίευμα, χωρίς να διευκρινίζει, ενώ είναι πιθανό ο Αμερικανός υπεύθυνος για το Λίβανο, Άμος Χόχσταϊν, να επιστρέψει στην περιοχή πολύ σύντομα -ενόψει των αμερικανικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.
Πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς: «Δίνετε 11-14 ομήρους για εκεχειρία ενός μήνα»
Τις τελευταίες ώρες, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο ανοιχτό μέτωπο στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ακόμη περισσότερο σε αυτή την περίπτωση για τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει εκεχειρία ενός μήνα στη Γάζα με την απελευθέρωση από 11 έως 14 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς.
Σύμφωνα με το Ynet, η τελευταία πρόταση παρουσιάστηκε στους συνομιλητές του Κατάρ από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα (28/10) από τη Ντόχα του Κατάρ. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών και ηλικιωμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και την ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και το δελτίο ειδήσεων του «Channel 12», σημειώνοντας πως οι ίδιοι όροι περιλαμβάνονταν και στην πρόταση που κατέθεσε το Κατάρ. Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε προτείνει διήμερη εκεχειρία που θα προέβλεπε την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αξιωματούχοι της Χαμάς, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες, ότι ενδιαφέρονται μόνο για μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και όχι για προσωρινή λύση.