ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλεί ο Νετανιάχου - Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Associated Press

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλεί για μία ακόμη φορά σήμερα Κυριακή (27/10) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα στον απόηχο των αεροπορικών επιδρομών κατά της Τεχεράνης.  

Την πληροφορία μετέδωσε το Times of Israel επικαλούμενο υπουργό της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν το Ιράν να μην αφήνει αναπάντητη την επίθεση σε βάρος του η οποία όπως υποστηρίζει δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές αν και Ισραηλινοί και Αμερικανοί υποστηρίζουν το αντίθετο.

Σε μία τέτοια περίπτωση Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα αντίποινα θα είναι ακόμη πιο σκληρά.

Πάντως το κλίμα στην κυβέρνηση είναι πολεμικό με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να προειδοποιεί τον Νετανιάχου ότι η πολεμική στρατηγική του Ισραήλ δεν έχει σαφή κατεύθυνση και χρειάζεται επικαιροποιημένους στόχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Channel 13 News.

Οι στόχοι που χτύπησε το Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν το Σάββατο προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μια μυστική στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας, την οποία οι ειδικοί στο παρελθόν έχουν συνδέσει με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης, καθώς και σε μια άλλη βάση που συνδέεται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της σύμφωνα με εικόνες από δορυφόρο.

Ορισμένα από τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση Παρτσίν του Ιράν, γράφει το πρακτορείο, όπου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποψιάζεται ότι το Ιράν στο παρελθόν πραγματοποίησε δοκιμές υψηλών εκρηκτικών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα πυρηνικό όπλο. Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αν και η ΙΑΕΑ, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και άλλοι λένε ότι η Τεχεράνη είχε ενεργό οπλικό πρόγραμμα μέχρι το 2003.

Οι άλλες ζημιές μπόρεσαν να γίνουν αντιληπτές ήταν στην κοντινή στρατιωτική βάση Χοτζίρ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρύβει ένα υπόγειο σύστημα σηράγγων και χώρους παραγωγής πυραύλων.

Σε μία άλλη είδηση ένας πρώην και ένας νυν ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσαν στο CNNi ότι ορισμένα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ιρανικό εναέριο χώρο, γεγονός που δείχνει μια σημαντική ισραηλινή στρατιωτική ικανότητα κατά του Ιράν.

Περίπου 100 ισραηλινά αεροσκάφη έλαβαν μέρος στην αποστολή, αν και δεν εισήλθαν όλα στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Το Σάββατο (26/10), η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε τον ιρακινό εναέριο χώρο για να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Σε δηλώσεις του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times είναι βαριά άρρωστος, τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Ιράν δεν πρέπει να μεγεθύνονται ούτε να υποβαθμίζονται.

«Κάνουν λάθος υπολογισμό σε σχέση με το Ιράν», είπε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του.

«Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν σωστά τη δύναμη, την ικανότητα, την εφευρετικότητα και την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού. Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι όσοι πιστεύουν ότι το Ιράν πρέπει να αποφύγει την παραγωγή όπλων προκειμένου να μην προκαλέσει αντιδράσεις είναι παραπλανημένοι.

«Κρατώντας μια χώρα αδύναμη δεν διατηρείται η ασφάλειά της», υπογράμμισε.

Έκτακτη συνεδρίαση και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί τη Δευτέρα (28/10) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνέρχεται επειγόντως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21.00 ώρα Ελλάδος και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.

Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμη δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (...) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κατάρ

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί αξιωματούχοι συναντώνται στη Ντόχα για να επανεκκινήσουν τις αδρανείς συνομιλίες εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι αποκάλυψε ότι η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την ανταλλαγή τεσσάρων ισραηλινών ομήρων με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στο μεταξύ πηγή της Χαμάς δήλωσε στο σαουδαραβικό κανάλι Asharq News ότι η οργάνωση θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές μια συνολική συμφωνία για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την ανταλλαγή ενός συγκεκριμένου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών ομήρων αμέσως.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι βάλει στο μικροσκόπιο διάφορες προτάσεις για μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα να προσφερθεί στη Χαμάς εκεχειρία δύο εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων, αλλά η οργάνωση φέρεται να προτιμά τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης.

Ανοικτά τα μέτωπα σε Γάζα και Λίβανο

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, από το πλήγμα στο σχολείο Ασμάα, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, τραυματίστηκαν επίσης πολλά άτομα. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επαληθεύει» τις πληροφορίες.

«Είδαμε ένα (μαχητικό αεροσκάφος) να καταστρέφει το σχολείο όπου ζούσαν οικογένειες και παιδιά», είπε ένας μάρτυρας, ο Θάερ Αλ Ραντίσι. Στο σχολείο ζούσαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είχαν φύγει από την Τζαμπάλια και τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, εξήγησε ο Χουσέιν Μόχσεν, ένα στέλεχος της υπηρεσίας ασθενοφόρων της πόλης.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε το Ισραήλ και στο Λίβανο, την ώρα που ένα άτομο έχανε τη ζωή του και 32 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση στο κεντρικό Ισραήλ με τη Χαμάς να χαιρετίζει το περιστατικό, αλλά να μην αναλαμβάνει την ευθύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης