Τάιτους στο CNN Greece: H προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας
Την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική για την Ελλάδα σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου εκφράζει σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους.
Παράλληλα, δηλώνει αισιόδοξη για την καμπάνια της Χάρις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η νίκη.
Η Χάρις, αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής, έχει μικρό προβάδισμα, αλλά έχει κερδίσει την υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και των ενόπλων δυνάμεων.
Η Ντίνα Τάιτους εκφράζει επίσης την ανησυχία της για μια ενδεχόμενη προεδρία Τραμπ, που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, ενώ θα ενίσχυε τις σχέσεις με ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αντίθετα, όπως αναφέρει, μια νίκη της Κάμαλα Χάρις θα προωθούσε τη σταθερότητα σε Ευρώπη και Μεσόγειο.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ντίνα Τάιτους στο CNN Greece
Η μάχη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις για την αμερικανική προεδρία παραμένει στήθος με στήθος. Είστε αισιόδοξη για νίκη των Δημοκρατικών;
«Είμαι αισιόδοξη αλλά δεν είμαι υπερβολικά σίγουρη. Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά μέχρι την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές για να κερδίσουμε και την τελευταία δυνατή ψήφο. Αλλά σίγουρα τα πράγματα δείχνουν να είναι με το μέρος μας. Βλέπουμε ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει τρέξει, έχει ταξιδέψει σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες - κλειδιά. Ήταν εδώ στη Νεβάδα για δεύτερη φορά απ’ την αρχή της εκστρατείας της. Αυτή τη στιγμή διατηρεί το προβάδισμα, Ακόμα κι αν είναι μικρή διαφορά αυτή τη στιγμή. Παράλληλα συνεχίζει να δέχεται μεγάλη υποστήριξη ακόμα και από Ρεπουμπλικάνους, από ειδικούς στην Εξωτερική Πολιτική, από Στρατηγούς. Αυτό προσθέτει στην ορμητικότητά μας. Καβαλάμε το κύμα. Νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτος, περισσότερο απ’ ό,τι ήταν συνήθως και ακόμα και οι υποστηρικτές του γυρνούν εναντίον του. Όπως είπα, έχουν μείνει λίγες μέρες. Είμαστε στην τελική ευθεία και η Αντιπρόεδρος Χάρις μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Γουόλζ έχουν γυρίσει τη χώρα για να εξασφαλίσουν τις ψήφους και να τους υπενθυμίσουν ότι το διακύβευμα είναι δημοκρατία και η ελευθερία. Και πως αν ψηφίσουν τον Τραμπ θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα, δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής της Δημοκρατίας. Σίγουρα θα είναι εκλογές με μεγάλο διακύβευμα».
Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ έφτασαν στην τετραετία της διακυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις σε ιστορικό υψηλό. Αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει τις προεδρικές εκλογές θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον Μπάιντεν για την Ελλάδα;
«Δεν ανησυχώ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε πιθανή νίκη των Δημοκρατικών. Ανησυχώ όμως για πιθανή νίκη των Ρεπουμπλικάνων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ δυνατός και η κυβέρνησή του υποστήριξε την Ελλάδα. Αν θυμάστε τον φωνάζαμε “Μπαιντενόπουλος” μερικές φορές σαν να είναι ένας από εμάς. Έγιναν δεκάδες οικονομικές συμφωνίες, αμυντικές συμφωνίες και συνεργασίες, έγινε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, έγιναν εξελίξεις στην ενέργεια, βοήθησε την Ελλάδα να ισχυροποιηθεί στο ΝΑΤΟ, που ανήκει στην ανατολική πλευρά των συμμαχικών χωρών. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα αλλάξουν αν ο Τραμπ κερδίσει. Δεν νοιάζεται για τους συμμάχους μας. Έχει δηλώσει ότι δεν νοιάζεται αν η Ρωσία επιτεθεί σε οποιαδήποτε νατοϊκά στρατεύματα. Πιθανότατα θα αποσυρθεί και από την Ουκρανία. Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επενδύσει στη διπλωματία ή στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ, όπως θα κάνει η Χάρις αν κερδίσει τις εκλογές.
Πιστεύω ότι (σ.σ. αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί) θα έχουμε μια συνέχιση της ίδιας πολιτικής για την Ελλάδα. Κάποια στελέχη πιθανότατα θα αλλάξουν. Δεν θα παραμείνει ο Μπλίνκεν ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ωστόσο θα αναλάβει κάποιος που θα έχει την ίδια νοοτροπία για την Εξωτερική Πολιτική. Σίγουρα, η Κάμαλα Χάρις θα θέλει να κρατήσει ισχυρό το ΝΑΤΟ, όπως ήθελε ο Μπάιντεν, και να υποστηρίξει την Ουκρανία απέναντι στην εισχώρηση του Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη. Αν η Ουκρανία “πέσει” θα πάρει σειρά η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, οι Βαλτικές Χώρες και ποιος ξέρει τι άλλο θα συμβεί».
Ο ρόλος των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν πάντα σημαντικός. Σε ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές πόσο θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται με την Κάμαλα Χάρις να βελτιωθούν;
«Ξέρετε οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν υποστεί αρκετές διακυμάνσεις. Σίγουρα, υπήρξε μεγάλη διαφορά αυτή την τετραετία σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ. Βλέπετε πόσο στενή σχέση έχει ο Τραμπ με δικτάτορες όπως ο Πούτιν ή ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας ή ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, όπως πιστεύω το ίδιο θα κάνει και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Αν (σ.σ. ο Τραμπ) είναι φίλος με αυτά τα πρόσωπα, τότε δεν θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχω υπάρξει μέλος της ελληνικής και της ελληνο-ισραηλινής ομάδας πίεσης του Κογκρέσου και στην υπο-επιτροπή εξωτερικής πολιτικής για τις ευρωπαϊκές χώρες και πάντα προσπαθούσα να εξασφαλίσω ότι τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσωπούνται και γίνονται σεβαστά απέναντι στην Τουρκία, όπως είδατε πρόσφατα με το θέμα των F-35».
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πώς θα επηρεάσει ενδεχόμενη αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ το κυπριακό ζήτημα;
«Είμαι πολύ απογοητευμένη από την ομιλία του Τούρκου ηγέτη στα Ηνωμένα Έθνη που ζήτησε την αναγνώριση του βόρειου μέρους της Κύπρου που η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει παράνομα και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση και αυτοπαρουσιάζεται ως ελευθερωτής. Έως τώρα ήταν πολεμοχαρείς και δεν έτειναν κανέναν κλάδο ελιάς για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν βρίσκω τα λόγια του στον ΟΗΕ ενθαρρυντικά. Όταν μιλάμε για διαπραγματεύσεις, εννοούμε τη διπλωματία, δηλαδή να σκεφτείς ποιον σέβεσαι, με ποιον θέλεις να συνεργαστείς και τι θέλεις να καταφέρεις. Αν λοιπόν είναι ο Τραμπ, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καμία πίεση στον Ερντογάν να κάνει πίσω για οποιοδήποτε είδος επανένωσης ή επίλυσης του Κυπριακού».