ΚΟΣΜΟΣ

Έντονη ενόχληση Βρυξελλών για την παρουσία Ερντογάν στη σύνοδο των BRICS

Έντονη ενόχληση Βρυξελλών για την παρουσία Ερντογάν στη σύνοδο των BRICS

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στο Καζάν έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/10) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει το παρών στη σύνοδο κορυφής των BRICS, αλλά και για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Η παρουσία Ερντογάν στη σύνοδο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τη χαρακτήρισε απαράδεκτη.

«Όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και άμυνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Καζάν, στη Σύνοδο των BRICS, όπου οικοδεσπότης είναι ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Στάνο δεν έκρυψε την ενόχληση της Επιτροπής για την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στο Καζάν, λέγοντας τα εξής: Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η πολιτική της ΕΕ είναι ξεκάθαρη: κυρώσεις και διεθνής απομόνωση του Πούτιν.

«Από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ αναμένουμε να ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, εάν ελπίζουν σε πρόοδο στην ενταξιακή τους πορεία προς την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στο ότι η παρουσία του κ. Γκουτέρες εκεί θα ενισχύσει την έκκληση προς τη Ρωσία και τον Πούτιν να σταματήσει, άνευ όρων, τη βάναυση επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την ουκρανική επικράτεια, όπως έχει ήδη ζητηθεί από μια σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τόνισε επίσης ότι η ΕΕ καταδικάζει το γεγονός ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την εκ περιτροπής προεδρία της Ρωσίας στους BRICS, προκειμένου να προσπαθήσει να δείξει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της. Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Σεπτέμβριο να ενταχθεί στους BRICS. Μάλιστα ως επιχείρημα προέβαλε τις παγωμένες σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι αν η Ε.Ε δεχόταν στην Τουρκία στις τάξεις της δεν θα στρεφόταν στους ΒRICS.

Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Κίνα και η Ρωσία, ειδικότερα, θέλουν να διευρύνουν την ομάδα, καθώς επιδιώκουν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη δυτική οικονομική κυριαρχία.